Bedrijfspand

Energiebelasting voor grootverbruikers

De overheid heft belasting over het verbruik van energie voor grootverbruikers. Deze belasting is onderdeel van uw energierekening. Grootverbruikers hebben vaak te maken met andere belastingtarieven dan particulieren. Dit tarief wordt namelijk beïnvloed door de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. In dit artikel vindt u meer informatie over energiebelasting voor grootverbruikers in 2024 en over een eventuele teruggaaf van deze belasting.

Wat is energiebelasting voor grootverbruikers?

De energiebelasting voor grootverbruikers is de heffing die u betaalt aan de overheid voor gas en elektriciteit. Deze belasting voor zakelijke energie heeft onder andere als doel om bedrijven te stimuleren energie te besparen. Minder energie verbruiken is namelijk een belangrijke stap in verduurzamen. De energiebelasting vormt een component op de energiefactuur. Deze belasting betaalt u dus via de energieleverancier aan de overheid.

Belastingschijven grootverbruik energie 2024

De tarieven voor energiebelasting variëren afhankelijk van uw energieverbruik. Deze tarieven zijn gebaseerd op belastingschijven. Per 1 januari 2024 is er een nieuwe eerste schijf geïntroduceerd. Vooralsnog zijn de tarieven van de eerste en tweede schijf gelijk. Echter, er bestaat een mogelijkheid dat de tarieven voor de eerste schijf hoger worden dan die van de tweede schijf, ter bevordering van energiebesparing. Momenteel is het zo dat het tarief daalt naarmate het verbruik stijgt.

Energiebelasting vormt vaak een groot onderdeel van de energiekosten bij grootverbruik. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw verbruik. Voor een overzicht van deze kosten kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Een adviseur neemt dan contact met u op.

Image

Opslag duurzame energie (ODE) afgeschaft

ODE (opslag duurzame energie) was een toeslag die werd betaald over energie. Dit is nu opgenomen in de energiebelasting. Formeel bestond deze toeslag in 2023 nog, maar het tarief was € 0,00. Vanaf 2024 is het officieel afgeschaft. De voornaamste reden hiervoor is het versimpelen van het systeem. Op onze pagina over wijzigingen energiebelastingen leest u wat er vanaf 2024 nog meer veranderd is. 

Zonnepark Flevokust

Teruggaaf energiebelasting grootverbruik

Bepaalde bedrijven kunnen in aanmerking komen voor teruggave van energiebelasting. Dit is onder andere mogelijk in de volgende situaties:

  • U gebruikt aardgas voor blokverwarming
  • Er zijn meerdere onroerende zaken achter 1 aansluiting voor elektriciteit aangesloten
  • Het elektriciteitsverbruik is hoger dan 10 miljoen kWh

De meest recente voorwaarden en informatie over het aanvragen van een teruggaaf vindt u op de website van de belastingdienst. Komt u in aanmerking voor een vrijstelling voor energiebelasting of heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen het verder voor u regelen.

Verduurzamen

Bij grootverbruik energie zijn er vaak veel mogelijkheden om te besparen en te verduurzamen. Dat zorgt in veel gevallen voor lagere kosten. Wij zetten onze kennis, ervaring en passie voor duurzaamheid in om u hierbij te helpen. Dit kan door middel van besparing, het zelf opwekken van energie, het inkopen van groene energie of een combinatie hiervan. We zoeken altijd een oplossing die voor u werkt. Verduurzaming is namelijk altijd maatwerk.

Ontdek onze duurzame oplossingen

Offerte energie grootzakelijk

Wij maken graag een aanbod op maat voor u en beantwoorden al uw vragen. Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan neemt één van onze adviseurs persoonlijk contact met u op.

Ondernemersdesk ENGIE Marcia