Energie bedrijfspand

MKB energiecollectief

In 2021 telde Nederland meer dan 2 miljoen mkb-ondernemingen. Deze ondernemingen maken allemaal gebruik van zakelijke energie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden wil je als mkb’er niet teveel betalen voor je energie. Er is een grote kans dat je tijdens het zoeken naar voordelige energie de term ‘mkb energiecollectief’ meerdere keren bent tegengekomen. Een collectief dat scherpe energietarieven beloofd wanneer je je aansluit bij deze groep. Maar wat is dit mkb energiecollectief nou precies? En hoe voordelig is dit nou echt? Wij vertellen je er graag meer over op deze pagina.

Wat is een MKB energiecollectief?

Als mkb’er wil je je kosten zo laag mogelijk houden om zoveel mogelijk winst te kunnen realiseren. Wanneer je online op zoek gaat naar voordelige energietarieven voor mkb kom je al gauw uit bij een mkb energiecollectief. Maar wat is dit nou precies? Een mkb energiecollectief kan het best omschreven worden als een groep ondernemers die gezamenlijk een pakket zakelijke energie afneemt. Dit kan vaak tegen scherpere tarieven vanwege de grote energieafname bij de leverancier. Hiermee zou het dus mogelijk zijn om geld te besparen op je zakelijke energierekening. Het komt echter bij meerdere energiecollectieven voor dat je eerst entreegeld moet betalen om je te kunnen aansluiten bij het collectief. Hierdoor is een energiecollectief al een stuk minder aantrekkelijk, aangezien je al betaald voor iets zonder dat je weet hoeveel je gaat besparen op je energiekosten.

Geen energie op maat

Een ander nadeel van een MKB energiecollectief is dat je niet kan profiteren van energie op maat. Door de gezamenlijke afname van energie wordt er op basis van het hele collectief een energiepakket samengesteld. Dit kan zowel voordelig als nadelig voor jou uitpakken. Wanneer je bijvoorbeeld een kleine onderneming hebt die niet veel verbruikt en je aangesloten zit bij een energiecollectief met alleen maar grootverbruikers, dan is er een kans dat je meer betaalt dan wanneer je zelf een zakelijk energiecontract afsluit. Wanneer je als onderneming meer verbruikt dan de gemiddelde deelnemer in het collectief, dan kun je in verhouding goedkoper uit zijn. Dit staat echter niet vast. Voordat je een contract afsluit weet je namelijk nog niet wat de energieprijzen zijn.

Zakelijke energie voor zzp

Beperkt aanbod energieleveranciers met een MKB energiecollectief

Wanneer je bent aangesloten bij een mkb energiecollectief is de keuze voor energieleveranciers beperkt. Zo worden niet alle energiecontracten van deze leveranciers aangeboden. De reden hiervoor is dat niet elk energiebedrijf meedoet aan deze deals. Niet elke energieleverancier is bereid om haar prijzen aan te passen voor een grote afname van energie. Dit zorgt ervoor dat de keuze beperkt is met een energiecollectief, waardoor de kans groot is dat je een aantrekkelijke deal misloopt. 

Voordelige groene stroom voor jouw onderneming

Een MKB energiecollectief kan dus voordelig zijn wanneer je meer energie verbruikt dan de gemiddelde deelnemer in het collectief, maar ook dit staat niet vast. Bij ENGIE weten we dat elke onderneming anders is en dat dit ook geldt voor de energiebehoefte. Wij maken daarom graag een offerte op maat die aansluit bij jouw situatie. We denken actief met je mee en vergelijken het contract van je oude energieleverancier met ons aanbod. Hiermee kun je optimaal profiteren van onze voordelige en duurzame energie.

Nederlandse windenergie