Image

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Energielijst
De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de regeling EIA. Op de Energielijst staan duidelijk omschreven investeringen en maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en binnen een bepaalde tijd zijn terugverdiend. Veruit de meeste bedrijfsmiddelen hebben een specifieke omschrijving. Er zijn echter ook generieke bedrijfsmiddelen die geen specifieke omschrijving hebben. Deze moeten wel voldoen aan een besparingsnorm die per categorie anders is.

Aanvragen
Afhankelijk van het soort kosten gelden voor uw EIA-aanvraag verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de aanvraagprocespagina.
Meer informatie over de EIA

Voor wie is de EIA?

De Energie-investeringsaftrek is geschikt voor alle ondernemers, die een investering doen die op de Energielijst staat. Dit geldt ook voor overheidsondernemingen zoals gemeenten, provincies en waterschappen die vennootschapsbelastingplichtig zijn. Als voorwaarde voor de fiscale korting geldt:

  • U bent een ondernemer of overheidsonderneming die vennootschapsbelasting betaalt.
  • De investering wordt gedaan in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen op de Energielijst.
  • U vraagt de EIA aan binnen drie maanden na het geven van de opdracht.
Medewerker achter laptop
Energie expert ENGIE

Voorwaarden

Zoals al genoemd is een belangrijke voorwaarde dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst. Wilt u EIA aanvragen? Let dan ook op de andere voorwaarden.