Nieuwe elektrische infrastructuur voor Solidus Solutions
Op de toekomst voorbereid dankzij de vernieuwende elektrische infrastructuur. ENGIE heeft voor verpakkingsproducent Solidus Solutions een 20 kV hoogspanningsoplossing ontworpen en aangelegd waarmee de fabrieken van Solidus in Oude Pekela op een duurzame toekomst zijn voorbereid.
ENGIE dacht organisatorisch mee en wist de strakke planning te halen, zodat de aansluiting op de nieuwe infrastructuur samenviel met een geplande onderhoudsstop. Voor Solidus ging zo nauwelijks productietijd verloren.
Meer weten over de betreffende afdeling die dit gerealiseerd heeft?

Duurzame verpakkingsoplossingen
Solidus Solutions is een fabrikant van massief kartonnen verpakkingsoplossingen, met 100% oud papier als grondstof. Het bedrijf ontwikkelt en vervaardigt verpakkingen voor allerlei doeleinden: van waterbestendige verpakkingen voor de groente-, fruit-, vlees- en visindustrie tot luxeverpakkingen voor producten als cosmetica en whisky. De vestiging Oude Pekela richt zich vooral op de luxeverpakkingen. Er staan twee fabrieken op het terrein: de ‘mill’ waar het halffabrikaat tot stand komt, en de ‘converter’-fabriek waar Solidus de eindproducten produceert.

Uit de brand
De vernieuwing van de hoogspanningsinfrastructuur had voor Solidus geen prettige aanleiding, vertelt Henk Potgieter, project engineer bij Solidus. “Kort voor de bouwvak in 2018 ontplofte de hoogspanningsschakelaar op de mill van Oude Pekela, waardoor brand ontstond. De fabriek heeft drie weken stilgelegen.” Snel handelen van ENGIE hielp Solidus uit de brand: in korte tijd verrees er een noodschakelstation op het terrein, zodat de productie meteen na alle herstelwerkzaamhedenkon worden hervat. “Daar waren we enorm mee geholpen”, zegt Potgieter.
Organisatorisch meedenken
Solidus had al vernieuwingsplannen, maar door de brand kwamen die vanzelfsprekendin een stroomversnelling terecht. Potgieter: “We hebben verschillende leveranciers benaderd, maar de keus viel op ENGIE. Het plan van ENGIE was overzichtelijk en compleet. Daarnaast kwamen ze uit eigen beweging met oplossingen waar wij niet aan hadden gedacht. En ze dachten organisatorisch mee: als je deze aanpak volgt, kun je de fabriek korter stilleggen. Bovendien was de prijs goed en ENGIE had veel goodwill gekweekt met die spontane hulpactie na de brand.”
Een bijkomende factor was de wens van netbeheerder Enexis om over te stappen van 10 kV naar 20 kV. Daarnaast vroeg de verzekeraar om een verhoogde brandveiligheid.“Doordat de oude schakelaars zich in de fabriek bevonden, kon er veel nevenschade ontstaan”, vertelt Potgieter over de oorzaak van de brand. In samenspraak met Enexis ontwierp ENGIE daarom een oplossing met twee gebouwen die op de terreingrens tegen elkaar staan: het inkoopstation van Enexis en het schakelstation van Solidus zelf. De oude oliegevulde schakelaars verving ENGIE door hypermoderne schakelaars. Omdat die zich nu een eind van de fabriek bevonden, legde ENGIE nieuwe kabels aan naar de fabriek.
Overzichtelijk
“Het plan van ENGIE was heel overzichtelijk en compleet. Ze kwamen met oplossingen waar wij niet aan hadden gedacht. En ze dachten organisatorisch mee: als je deze aanpak volgt, kun je de fabriek korter stilleggen.”, vertelt Henk Potgieter, projectengineer van Solidus Solutions.


Toonaangevend, veilig en zonder compromis
Wij van Hoogspanning Services zijn toonaangevend op het gebied van duurzaam beheer en onderhoud van hoogspanningsinstallaties. Daarbij wordt geen enkel compromis gesloten op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving. Immers zijn we het aan onze stand verplicht te zorgen voor de veiligheid van onze klant, onze medewerkers en onze omgeving.