Op- en overslag

Capaciteitsuitbreiding tank terminal van Rubis Terminal

Rotterdam
2020

Het Franse op- en overslagbedrijf Rubis Terminal heeft haar tankcapaciteit in de Rotterdamse haven vergroot. Met hulp van ENGIE werd de terminal het afgelopen jaar uitgebreid met 31.500 m3 aan opslagcapaciteit in de vorm van vijftien nieuwe tanks. Daarnaast werd een dubbel truck verlaadstation en uitbreiding van de aanlegsteiger gerealiseerd.

ENGIE heeft met een totaaloplossing een belangrijk aandeel gehad in het resultaat. Met een multidisciplinaire aanpak was ENGIE verantwoordelijk voor de (detail) engineering, piping & mechanical en electrical & instrumentation.

Eugene Leentjens van Rubis

Video impressie

Rubis terminal Luchtfoto

Rubis Terminal

ENGIE heeft met een totaaloplossing een belangrijk aandeel gehad in het resultaat. Met een multidisciplinaire aanpak was ENGIE verantwoordelijk voor de (detail) engineering, piping & mechanical en electrical & instrumentation.

Van begin tot eind 
De uitbreiding van het tankpark en de relatie met ENGIE gaat echter verder dan een jaar geleden. Fase 1 van het zogenaamde RT2 project werd namelijk eind 2016 al opgeleverd. Niet geheel onbelangrijk volgens Leentjens: “Door de ervaringen in de eerdere fase van het project nam ENGIE een hoop kennis en ervaring mee. Met name de bekendheid met onze site en installaties is een echte meerwaarde geweest”. 

Ook het vertrouwen in de betrokken medewerkers bleek een doorslaggevende factor te zijn. De samenwerking in de voorbereiding met kleine teams en korte communicatielijnen heeft destijds bij zowel Rubis Terminal als ENGIE een positieve indruk achtergelaten. “Ook in de uitvoering heeft ENGIE het laten zien. Het vakmanschap is van hoog niveau, de lijntjes zijn kort en op het gebied van veiligheid zijn ze uiterst scherp.” 

Positief en constructief 
De goede samenwerking tussen Rubis, ENGIE en andere contractors was van essentieel belang om het project te laten slagen. Toch ging het niet alleen om de noodzakelijke kennis en kunde. “In een project met deze omvang kun je niet zoveel in je eentje. De mensen in ons team beschikten over een kritische blik en het nodige positivisme. De issues die we afgelopen jaar zijn tegengekomen, hebben we gezamenlijk en in goed overleg opgelost.”    

Een flinke uitdaging

“Een flinke uitdaging, maar naar tevredenheid opgeleverd”, volgens project manager Eugene Leentjens van Rubis Terminal. “In één jaar hebben we dit project in uitdagende omstandigheden weten te realiseren”. 

Ondertekening rubis terminal engie