Klaas de Jong: voorzitter van hockeyclub Phoenix

Verduurzamen als sportclub: waar te beginnen?

Klaas de Jong - voorzitter van Hockeyclub Phoenix - vertelt

Hoe we nog 135 jaar willen blijven bestaan

Hockeyclub Phoenix in Zeist heeft een rijke geschiedenis. De sportclub bestaat al 135 jaar, maar houdt zich evengoed bezig met de toekomst. “Als we nog 135 jaar willen blijven bestaan, dan moeten we vooruit denken”, zegt voorzitter Klaas de Jong. En dat doet Phoenix zeker: een duurzamere club is prioriteit nummer 1.

De kleine zaken eerst

Phoenix heeft welgeteld 1.200 leden, van jong tot oud. En als sportvereniging moet je natuurlijk meegaan met je tijd. “Zeker onze jeugd is erg bezig met duurzaamheid”, vertelt Klaas. “Ze zijn daarmee opgegroeid.” Beetje bij beetje is Phoenix daarom aan de slag gegaan met de verduurzaming van de club. “We zijn eerst met de kleine zaken begonnen, zoals de plastic bekers in de kantine vervangen door recyclebaar materiaal. En het hele clubhuis is nu voorzien van LED verlichting.”

Zijlijn hockeyveld met ENGIE sponsordoek

Ik denk dat het erg belangrijk is voor clubs om in zee te gaan met bedrijven die kennis van zaken hebben. En wij hebben daar ENGIE in gevonden om ons die kennis te geven.

De grote veranderingen

Kleine aanpassingen zijn een goed begin, maar daar houdt Phoenix het niet bij. “Er staan een paar grote veranderingen op de planning. Zo willen we de veldverlichting verduurzamen, het clubhuis verbouwen zodat het beter geïsoleerd is en zonnepanelen installeren.”

Veldverlichting in de schemering

In gesprek met Klaas en Rogier

Zo’n transformatie is een hele klus. Om sportclubs te helpen met besparen op het energieverbruik en energiekosten is het programma SportMatch ontwikkeld. “Wij helpen sportverenigingen verduurzamen”, vertelt Rogier Bremer, medewerker bij ENGIE’s SportMatch.
 

Voorzitter Klaas de Jong van Hockeyclub Phoenix over een duurzame sportvereniging

De toekomst tegemoet met SportMatch

We zien dat we op de lange termijn sportverenigingen helpen met het verlagen van de energiekosten”, vertelt Rogier. “Maar dat is niet het enige. We dragen ook ons steentje bij door de clubs te sponsoren, waardoor de club ook op korte termijn al profiteert van een samenwerking met ENGIE. Samen met de sportclub geven we invulling aan de sponsordeal, waarbij we ook zeker de leden van de club niet vergeten."

Wil je meer weten over SportMatch? Lees hier meer!

Hoe werkt SportMatch?

 1. 1

  Wij nemen contact met je op voor een oriënterend gesprek

  Na aanmelding nemen we contact met je op om verduurzamingsambities van jouw club te bespreken en bekijken we hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

 2. 2

  Jouw club ontvangt persoonlijk energieadvies en een aanbod voor onze energie

  We bekijken hoe jouw club kan besparen op de energiekosten en doen je een scherp aanbod voor onze groene stroom en gas.

 3. 3

  We sluiten een sponsordeal die aansluit bij de verduurzamingsambities van jouw club

  Samen geven we invulling aan deze deal, waarbij we ook de leden van jouw club niet vergeten, onder andere met een unieke winactie.

 4. 4

  Jouw club gaat verduurzamen én besparen op de energiekosten

  Je ontvangt van ons offertes voor de verduurzaming binnen jouw club en wij kunnen deze werkzaamheden voor je uitvoeren. Jouw club is klaar voor de toekomst!

Meer over SportMatch