Image

Een sporthal wordt voor veel verschillende sporten en evenementen gebruikt, wat voor een hoog energieverbruik zorgt. De kantine, hal en kleedruimtes worden allemaal voorzien van licht en warmte. Door energiebesparende maatregelen te treffen kan er flink bespaard worden op de energierekening. Vanuit SportMatch kunnen wij jouw sporthal hierbij van A tot Z begeleiden.

Jouw sporthal verduurzamen
  • Lagere energierekening, vollere kas

  • Subsidies om te verduurzamen

  • Toekomstbestendige accommodatie

Klimwand

Sporthal verduurzamen

Een sporthal duurzamer maken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de verlichting in de hal, kleedruimtes en kantine te vervangen voor LED lampen. Of door het gebouw goed te isoleren, om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan. Of door het dak van de sporthal vol te leggen met zonnepanelen.

Wij helpen jouw sporthal graag bij het verduurzamen. Voor iedere sportaccommodatie is dit namelijk anders. Een goede energiescan is dan ook de basis waarmee je aan de slag kan.

4 tips om direct te besparen

  • Plaats waterbesparende douchekoppen in de kleedkamers. Hiermee bespaart je club al snel 25% op het totale waterverbruik bij het douchen.

  • Houd de warmte binnen door deurdrangers op de deuren te plaatsen. De deur valt hiermee vanzelf dicht, waardoor er meer warmte binnen blijft.

  • Voorkom tocht door tochtstrippen te plaatsen onderaan buitendeuren en deuren die naar niet-verwarmde ruimtes leiden. Hierdoor komt er geen koude lucht in het gebouw.

  • Hang bewegingssensoren op en sluit deze aan op de verlichting. Zo voorkom je dat lampen blijven branden in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Subsidies om te verduurzamen

Jaarlijks stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar om sportclubs en -accommodaties te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Daarnaast hebben steeds meer provincies en gemeenten regelingen om verduurzaming te stimuleren. Dankzij deze subsidies wordt besparen op de energiekosten van jouw sporthal nog aantrekkelijker.

Image

Veelgestelde vragen over verduurzamen sportclubs

Verduurzamen soms verplicht

Afhankelijk van het energieverbruik, is een sportvereniging op basis van de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen toe te passen. In deze wet staat dat ondernemingen (waaronder sportverenigingen) met een bepaald energieverbruik een energiebesparingsplicht hebben. Dat betekent dat je verplicht bent om maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kan terugverdienen. Sinds 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing. Hierbij dien je bij het eLoket van het RVO door te geven welke energiebesparende maatregelen je hebt getroffen.

Image

Jouw sportclub verduurzamen

Het verduurzamen van jouw sportclub kan op verschillende manieren. Vanuit SportMatch bieden wij verschillende mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen en te adviseren. Hoe kunnen wij jou helpen?