Image

Het verlichten van sportvelden en het warm houden van de kantine en kleedkamers zorgt voor een hoog energieverbruik voor veel sportverenigingen. Maandelijks gaat er dan ook een behoorlijk gedeelte van de clubkas rechtstreeks naar de energierekening. Door je sportaccommodatie te verduurzamen kun je deze kosten flink omlaag brengen. Vanuit SportMatch kunnen wij jouw club hierbij van A tot Z ondersteunen.

Jouw sportclub verduurzamen
  • Lagere energierekening, vollere clubkas

  • Subsidies voor verduurzaming

  • Toekomstbestendige sportclub

Image

Verduurzamen begint met inzicht

Het energieverbruik verlagen kan op verschillende manieren. Maar hoe weet je wat voor jouw club het beste is? Verduurzamen begint dan ook altijd met inzicht, bijvoorbeeld met een energiescan. Hierbij komt een deskundige energieadviseur langs op de club. Hij kijkt uitgebreid naar de mogelijkheden om te besparen. Na afloop ontvangt de vereniging een uitgebreid energierapport.

4 tips om direct te besparen

  • Plaats waterbesparende douchekoppen in de kleedkamers. Hiermee bespaart je club al snel 25% op het totale waterverbruik bij het douchen.

  • Houd de warmte binnen door deurdrangers op de deuren te plaatsen. De deur valt hiermee vanzelf dicht, waardoor er meer warmte binnen blijft.

  • Voorkom tocht door tochtstrippen te plaatsen onderaan buitendeuren en deuren die naar niet-verwarmde ruimtes leiden. Hierdoor komt er geen koude lucht in het gebouw.

  • Hang bewegingssensoren op en sluit deze aan op de verlichting. Zo voorkom je dat lampen blijven branden in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Subsidies om te verduurzamen

Jaarlijks stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Daarnaast hebben steeds meer provincies en gemeenten regelingen om verduurzaming te stimuleren. Dankzij deze subsidies wordt besparen op de energiekosten van jouw sportclub nog aantrekkelijker.

Image

Veelgestelde vragen over verduurzamen sportclubs

Verduurzamen soms verplicht

Afhankelijk van het energieverbruik, is een sportvereniging op basis van de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen toe te passen. In deze wet staat dat ondernemingen (waaronder sportverenigingen) met een bepaald energieverbruik een energiebesparingsplicht hebben. Dat betekent dat je verplicht bent om maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kan terugverdienen. Sinds 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing. Hierbij dien je bij het eLoket van het RVO door te geven welke energiebesparende maatregelen je hebt getroffen.

Image

Jouw sportclub verduurzamen

Het verduurzamen van jouw sportclub kan op verschillende manieren. Vanuit SportMatch bieden wij verschillende mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen en te adviseren. Hoe kunnen wij jou helpen?