Image

De kantine van een sportvereniging is dé plek om na de training of wedstrijd nog een gezellig na te praten en wat te drinken. Kantines of clubgebouwen worden vaak intensief gebruikt, wat zorgt voor een hoge energierekening. Door energiebesparende maatregelen te nemen in de kantine, kan er flink bespaard worden. Bijvoorbeeld door tochtstrippen aan te brengen of oude verlichting te vervangen door zuinige LED lampen. Vanuit SportMatch kunnen wij jouw club van A tot Z ondersteunen bij het verduurzamen van jouw kantine.

Jouw kantine verduurzamen
  • Lagere energierekening, vollere clubkas

  • Subsidies om te verduurzamen

  • Toekomstbestendige accommodatie

Kantine verduurzamen

Er zijn talloze manieren om je kantine te verduurzamen. Je kan het gebouw isoleren, zodat de warmte beter binnenblijft. Dat scheelt aanzienlijk in het gasverbruik. Je kan ook het dak volleggen met zonnepanelen, zodat je op de club je eigen groene stroom gebruikt.

Door de vele manieren waarop je een kantine kan verduurzamen, is het vaak lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Wij helpen je hier dan ook graag bij.

Image

4 tips om direct te besparen

  • Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. Zo trekt de warmte niet in de muren, maar wordt het naar binnen weerkaatst. De verwarming hoeft hierdoor minder hard te werken om het gebouw warm te krijgen.

  • Houd de warmte binnen door deurdrangers op de deuren te plaatsen. De deur valt hiermee vanzelf dicht, waardoor er meer warmte binnen blijft.

  • Voorkom tocht door tochtstrippen te plaatsen onderaan buitendeuren en deuren die naar niet-verwarmde ruimtes leiden. Hierdoor komt er geen koude lucht in het gebouw.

  • Hang bewegingssensoren op en sluit deze aan op de verlichting. Zo voorkom je dat lampen blijven branden in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Subsidies om te verduurzamen

Jaarlijks stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar om sportclubs en -accommodaties te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Daarnaast hebben steeds meer provincies en gemeenten regelingen om verduurzaming te stimuleren. Dankzij deze subsidies wordt besparen op de energiekosten van jouw kantine nog aantrekkelijker.

Image

Veelgestelde vragen over verduurzamen sportclubs

Verduurzamen soms verplicht

Afhankelijk van het energieverbruik, is een sportvereniging op basis van de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen toe te passen. In deze wet staat dat ondernemingen (waaronder sportverenigingen) met een bepaald energieverbruik een energiebesparingsplicht hebben. Dat betekent dat je verplicht bent om maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kan terugverdienen. Sinds 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing. Hierbij dien je bij het eLoket van het RVO door te geven welke energiebesparende maatregelen je hebt getroffen.

Image

Jouw sportclub verduurzamen

Het verduurzamen van jouw sportclub kan op verschillende manieren. Vanuit SportMatch bieden wij verschillende mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen en te adviseren. Hoe kunnen wij jou helpen?