Image

Veel golfclubs hebben te maken met een hoog energieverbruik. Het clubgebouw moet verlicht en verwarmd worden, waardoor je al snel te maken krijgt met een flinke energierekening. Door je golfaccommodatie te verduurzamen kun je besparen op die maandelijkse kosten.

Vanuit SportMatch kunnen wij jouw golfclub van A tot Z ondersteunen bij verduurzaming.

Verduurzaming & Sponsortraject
  • Lagere energierekening, vollere clubkas

  • Subsidies om te verduurzamen

  • Toekomstbestendige accommodatie

Golfclub verduurzamen

Je kunt als golfclub op verschillende manieren besparen op energiekosten. Vaak is er veel mogelijk door de manier van verwarmen te verduurzamen of door zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook kun je laadpalen plaatsen op het parkeerterrein, zodat leden de elektrische auto kunnen opladen.

Wat de beste manier van verduurzamen is, verschilt per club. We denken graag met je mee over de mogelijkheden voor verduurzamen voor jouw sportclub.

Image

4 tips om direct te besparen

  • Plaats radiatorfolie achter de radiatoren. Zo trekt de warmte niet in de muren, maar wordt het naar binnen weerkaatst. De verwarming hoeft hierdoor minder hard te werken om het gebouw warm te krijgen.

  • Houd de warmte binnen door deurdrangers op de deuren te plaatsen. De deur valt hiermee vanzelf dicht, waardoor er meer warmte binnen blijft.

  • Voorkom tocht door tochtstrippen te plaatsen onderaan buitendeuren en deuren die naar niet-verwarmde ruimtes leiden. Hierdoor komt er geen koude lucht in het gebouw.

  • Hang bewegingssensoren op en sluit deze aan op de verlichting. Zo voorkom je dat lampen blijven branden in ruimtes waar niemand aanwezig is.

Subsidies om te verduurzamen

Jaarlijks stelt de overheid verschillende subsidies beschikbaar om sportaccommodaties te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Daarnaast hebben steeds meer provincies en gemeenten regelingen om verduurzaming te stimuleren. Dankzij deze subsidies wordt besparen op de energiekosten van jouw golfclub nog aantrekkelijker.

Image

Veelgestelde vragen over verduurzamen golfclubs

Verduurzamen soms verplicht

Afhankelijk van het energieverbruik, is een sportvereniging op basis van de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen toe te passen. In deze wet staat dat ondernemingen (waaronder sportverenigingen) met een bepaald energieverbruik een energiebesparingsplicht hebben. Dat betekent dat je verplicht bent om maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kan terugverdienen. Sinds 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing. Hierbij dien je bij het eLoket van het RVO door te geven welke energiebesparende maatregelen je hebt getroffen.

Image

Jouw sportclub verduurzamen

Het verduurzamen van jouw sportclub kan op verschillende manieren. Vanuit SportMatch bieden wij verschillende mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen en te adviseren. Hoe kunnen wij jou helpen?