Roel Moberts Chemelot inspectie

Sustainable Asset Management

Een asset management systeem, gebaseerd op de ISO norm 55001, vertelt je wat te doen aan een (complexe) technische installatie op welk moment. Het doel is hierbij helder: continu het optimale uit je assets halen.

Je beheert assets. Elke dag neem je beslissingen over onderhoud, beheer, nieuwbouw en modificaties. Vroeger werd hierbij alleen naar kosten gekeken. Tegenwoordig worden ook prestaties en risico’s meegewogen. Dit noemen we ook wel asset management.

Wanneer je beheer uitvoert volgens het standaardrecept - een-op-een-vervangingen en kiezen voor de op dat moment goedkoopste installatie - zul je steeds weer voor uitdagingen komen te staan. Wanneer het misgaat, zul je direct moeten reageren en kun je eigenlijk geen enkele invloed meer uitoefenen op de gekozen oplossing. Met als resultaat storingen die resulteren in te dure vervangingen. Veel beter is het om het beheer en onderhoud van (complexe) technische installaties vooraf, het liefst al in de ontwerpfase, goed gestructureerd te regelen. Dat kan alleen met een integrale langetermijnbenadering die minimaal vijf jaar beslaat. Op deze manier vooruitkijken, betekent dat je als beheerder veel minder brandjes hoeft te blussen.

Sustainable Asset Management (SAM)

Met Sustainable Asset Management (SAM) beschik je over één integrale aanpak voor je totale asset management. SAM helpt je strategische investeringsbeslissingen te nemen, het verbetert je risicomanagement én het zorgt ervoor dat de Total Cost of Ownership (TCO) optimaal is voor de vereiste prestaties.

SAM is, simpel gezegd, een modulaire methodiek voor beheer en onderhoud die zorgt voor optimale prestaties gedurende de gehele levensduur van assets. Het woord ‘modulair’ zegt het al: het SAM-model is in te richten op basis van jouw specifieke wensen. Gebaseerd op de doelstellingen van jouw organisatie kies je de modules die voor jou van belang zijn. Wil je bijvoorbeeld voortaan audits zorgeloos tegemoet kunnen zien dan is de module Wettelijk eisenbeheer relevant. Wil je juist meer grip hebben en houden op het energieverbruik van gebouwen en installaties dan is de module Energiebeheer interessant.

Neem hier contact met SAM-expert op! 

Risico's, prestaties en kosten in balans

Wij geloven in een volwaardig partnerschap. Dit realiseren we door informatie met elkaar te delen, je te adviseren en bovenal verder te kijken. We kijken niet alleen of een asset aan de wettelijke verplichtingen voldoet, maar ook naar dat wat nodig is om prestaties, risico’s en kosten in balans te houden. Zodat een asset ook daadwerkelijk waarde aan een keten toevoegt. We kijken hoe kritisch een bepaalde installatie is voor jouw bedrijfsproces, we maken trendanalyses en we doen verbetervoorstellen. Daarbij kunnen we vooraf aantonen op welke termijn je bepaalde investeringen terugverdient.

Bekijk de leaflet
Restwarmte_warmtepomp_-_inbedrijfsteller_Michel_Drost

SAM Game

Wil je op een interactieve manier samen met jouw collega’s kennismaken met de belangrijkste aspecten van asset management? Schrijf je dan nu in voor onze SAM Game. Tijdens het spel kom je tal van herkenbare dilemma’s tegen, zoals: investeren in nieuwe assets of bestaande assets verbeteren door onderhoud uit te voeren? Al snel wordt de vertaling naar jouw dagelijkse praktijk gemaakt. De kern van asset management én het belang van onderlinge samenwerking in één sessie gevangen. 

Neem hier contact met SAM-expert op! 

Referenties

Onze klanten ASML, Rabobank, Zuyderland en Bravis Ziekenhuis zijn al overtuigd van deze nieuwe vorm van asset management. Zij vertellen je graag hoe SAM hun werk eenvoudiger heeft gemaakt!

SAM in Zuyderland Medisch Ziekenhuis