Nieuws

Vopak, Groningen Seaports en Whitehelm openen 25 MW zonnepark in Eemshaven

Vandaag wordt in de provincie Groningen het zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven in gebruik genomen. Het nieuwe zonnepark, wat gebouwd is door EQUANS, heeft een capaciteit van circa 25 megawatt. Dit staat gelijk aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens. Het park is ontwikkeld door een joint venture van de partijen Vopak, Groningen Seaports en fondsen beheerd door Whitehelm Capital, een van 's werelds meest ervaren onafhankelijke infrastructuurbeheerders. 

Het zonnepark is gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Het volledige zonnepark is inmiddels in bedrijf en levert aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groene stroom certificaten zijn voornamelijk afgenomen door lokale bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak. 

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: "We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminal activiteiten geheel overschakelen op groene stroom. Hiermee dragen we actief bij aan het vergroenen van de logistieke ketens van onze klanten en onze rol in de samenleving - Storing vital products with care."

Cas König, CEO van Groningen Seaports: "Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.” 

Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd met de succesvolle en veilige oplevering van Vopak Solar Park Eemshaven en is trots om een verdere investering te kunnen doen in de Nederlandse energietransitie. We zijn erg blij dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur in de Eemshaven en wederom te hebben samengewerkt met onze langdurige partners Vopak en Groningen Seaports.”

Ondanks de corona-pandemie is het zonnepark op een succesvolle en veilige manier gebouwd en opgeleverd. Vele partijen hebben hieraan meegewerkt. Zo is het ontwerp en bouwmanagement uitgevoerd door Ekwadraat uit Leeuwarden en heeft EQUANS de gehele realisatie uitgevoerd. Daarnaast zijn de gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het project. STEK trad op als juridisch adviseur en Voltiq trad op als financieel adviseur.

Meer weten over de mogelijkheden voor de realisatie van zonneparken? 

 

Meer weten over zonne-energie?