Nieuws

Slimme Brug Assistent: geslaagde implementatie Mathenesserbrug

De Mathenesserbrug heeft als eerste brug in Rotterdam een 'Slimme Brug Assistent'. Dit systeem ondersteunt de brugwachter bij het kijken of de brug echt leeg is na het sluiten van de slagbomen.

Vaak willen er mensen nog snel over de brug terwijl de slagbomen al dicht zijn: levensgevaarlijk en strafbaar. De brugwachter houdt dit via camera’s altijd goed in de gaten, maar soms glipt er nog iemand tussendoor. Met de ‘Slimme Brug Assistent’ kan de brugwachter nog beter in de gaten houden of er geen 'slagboomduikers' lopen. De Slimme Brug Assistent verkleint de kans op ongelukken en maakt de brug veiliger.

Signaal

Het systeem op de Mathenesserbrug bestaat uit sensoren aan beide kanten van de brug. Die hebben zicht op het hele brugdek. Ook bij slecht weer en ’s nachts. Als de slagbomen dichtgaan en de sensoren zien een fietser of een voetganger op het brugdek, dan krijgt de brugwachter een signaal. De brugwachter kan het heffen van de brug direct stoppen en via de intercom de persoon vertellen om achter de slagbomen te gaan staan.

Proef

De gemeente Rotterdam werkt aan het veiliger openen en sluiten van bruggen. Bij deze proef werkt Rotterdam samen met EQUANS en SmarterVision. Het testen van de Slimme Brug Assistent gebeurt ook op de Boombrug in Dordrecht. Rotterdam overweegt of het systeem ook op andere bruggen kan worden getest.

Image

Onze oplossing

Met de Slimme Brug Assistent dragen we bij aan meer verkeersveiligheid en een betere doorstroming op en rond de bruggen van Nederland. Een mooie aanvullende ondersteuning die bijdraagt aan het voorkomen van potentiële ongevallen en zorgt voor minder belasting bij brugbedienaars. 
Meer weten?