Statement ENGIE over de oorlog in Oekraïne

De ENGIE Groep veroordeelt de invasie van Oekraïne en betuigt haar steun aan de getroffen bevolking. De Raad van Bestuur van ENGIE kwam begin maart bijeen en besprak de gevolgen van deze gebeurtenissen, die de soevereiniteit van Oekraïne in gevaar brengen. De Raad sprak zijn oprechte bezorgdheid uit over deze situatie, die de vrede in Europa en het leven van burgers in gevaar brengt. In het licht van deze situatie steunt de Raad de besluiten van de Europese Unie.

ENGIE houdt zich niet bezig met industriële activiteiten in Rusland en er lopen geen investeringsprojecten op Russisch grondgebied.

Leveringszekerheid
In een tijd waarin de spanningen op de energiemarkten toenemen, zal ENGIE prioriteit blijven geven aan de zekerheid van de energievoorziening van haar klanten. De langetermijncontracten van de Groep met Gazprom in 2021 vertegenwoordigden ongeveer 20% van de totale gasverkoop en -consumptie van ENGIE wereldwijd.

Russisch gas
Mochten Europese sancties gevolgen hebben voor de Russische leveringen – die goed zijn voor 40% van alle Europese gasbehoeften – dan zou ENGIE zich op alle niveaus aan een dergelijke beslissing houden. Onder deze uitzonderlijke omstandigheden zouden overheden en regelgevende instanties maatregelen moeten nemen gezien de aanzienlijke leveringsspanningen die voor 2022/2023 kunnen worden verwacht en zou de Groep met de autoriteiten samenwerken.

Alternatieven en consequenties
ENGIE heeft een portefeuille van langetermijncontracten met Noorwegen, Nederland, Rusland, Algerije en de VS, waaronder een aandeel vloeibaar aardgas. De Groep grijpt alle mogelijke kansen aan om de bevoorradingszekerheid te waarborgen.

Met betrekking tot het Nord Stream 2-project, dat ENGIE sinds april 2017 samen met vier andere Europese investeerders heeft helpen financieren, is de Groep als kredietverstrekker blootgesteld aan € 987 miljoen aan kredietrisico dat van invloed kan zijn op haar rekeningen in het geval dat Nord Stream 2 insolventie aanvraagt.

Versnellen energietransitie
Deze crisis onderstreept de urgentie om de energietransitie in Europa te versnellen. Meer dan ooit wordt ENGIE gemobiliseerd om de transitie naar een energiemix die minder afhankelijk is van aardgas geleidelijk te ondersteunen, gedreven door de ontwikkeling van hernieuwbare energieproductie en hernieuwbare gassen (zoals groene waterstof en biogas).