Sportverenigingen verduurzamen

GO programma

Met slimme oplossing brengen we de CO2-uitstoot omlaag. Van laadpalen bij de voetbalclubs, tot elektrische deelauto's. Want minder kilometers, is minder CO2.

 • Samenwerking ENGIE & KNVB

 • 20% CO2 reductie in voetbalverkeer

 • Behoud van voetbalplezier

ENGIE & KNVB GO

Samen maken we Nederland duurzamer. Daarvan zijn we overtuigd bij ENGIE. Dat gaat verder dan het verduurzamen van woningen en bedrijven. Zo kijken we bijvoorbeeld ook naar instellingen en sportverenigingen. Wist je dat er jaarlijks in Nederland 48.635 ton CO2 wordt uitgestoten in verkeer van en naar voetbalwedstrijden? Dat moet omlaag. Daarom hebben we samen met de KNVB het GO programma opgericht. Het doel: 20% minder CO2- uitstoot in het voetbalverkeer. Mét behoud van het voetbalplezier.

Binnen het GO programma ontwikkelen we slimme oplossingen om voetballers, scheidsrechters, ouders en supporters minder kilometers te laden rijden. En om de bewustwording rondom CO2-uitstoot bij een grote doelgroep te vergroten. Want minder kilometers = minder CO2-uitstoot.

GO in beeld

Oplossing 1. Speelschema's

Elke week worden in Nederland 33.000 amateur voetbalwedstrijden gespeeld. Ingewikkelde speelschema’s zorgen ervoor dat alle teams iedere week weer een tegenstander van vergelijkbaar niveau treffen. Dat zorgt voor spanning, maar ook voor plezier. De huidige speelschema’s houden echter minder rekening met afstanden tussen de clubs. En laat dat nou net het belangrijkste thema van het GO programma zijn. Daarom gaan we in het seizoen ‘21/’22 testen of andere competitievormen en competitie-indelingen een positief effect hebben op het aantal afgelegde kilometers en de CO2-uitstoot. 

Oplossing 2. Samen rijden

Veel teamleiders en ouders zullen het herkennen: de tweewekelijkse organisatie van het vervoer naar uitwedstrijden. Hebben we voldoende auto’s, waar verzamelen we, wie rijdt met wie mee? Deze vragen leiden vaak tot een onoverzichtelijke stroom berichten in de team WhatsApp groep. “Dat moet makkelijker kunnen”, dachten wij bij GO. Daarom ontwikkelen we een app die teams helpt met maken van een duidelijk en eerlijk rijschema. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe in de planning én op deze manier stimuleren we samen rijden naar uitwedstrijden. En dat scheelt dan weer CO2-uitstoot. 

Image

Oplossing 3. Elektrisch rijden

Samen met de nieuwe partner van het GO programma Volkswagen stimuleren we elektrisch rijden. Door clubs te helpen met het verduurzamen van hun accommodaties. Zo plaatsen we laadpalen, zodat bezoekers hun auto kunnen opladen tijdens wedstrijden en trainingen. En doen we testen met elektrische deelauto’s.  

Laadpaal bij jouw club?

Elektrisch rijden is meer en meer in opkomst. Het plaatsen van een laadpaal is dan ook een gastvrij gebaar. Leden en bezoekers die elektrisch rijden kunnen dan bij jouw sportclub de elektrische auto opladen. Zo draag je direct bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. 

Ontdek de mogelijkheden
Image

Jaarcijfers in het Nederlandse voetbal

 1. Fiets

  409.379.689

  Kilometers met de fiets

 2. Auto

  305.874.061

  Kilometers met de auto

 3. Bus

  49.304.052

  Kilometers met de bus

 4. Trein

  26.512.520

  Kilometers met de trein