Education

RUG bouwt het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland

Groningen
2017

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wilde een topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Met de nieuwbouw van de Energy Academy Europe wilde de universiteit het goede voorbeeld geven. De RUG liet zich hierbij niet leiden door terugverdientijden, maar door de urgentie van verduurzaming. Zij zocht hiervoor een uitvoeringspartner voor de installatietechnische werkzaamheden en daarbij behorende voorzieningen inclusief het onderhoud van het gebouw.

“We stelden strenge eisen op het gebied van duurzame toepassingen”, verduidelijkt Martin Kranenborg, projectmanager vastgoed en investeringsprojecten RUG. “De belangrijkste eis was het behalen van een BREEAM® Outstanding-certificaat. Dus moest het gebouw duurzaam ontworpen worden.”

Energy academy hal
energy academy hal

Waarom ENGIE?

“ENGIE had de beste prijs/kwaliteit verhouding en daarmee voor ons de beste aanbieding”, aldus de projectmanager. “Zo liet ENGIE ontwerptechnisch zien dat er een nog grotere verduurzamingsslag gemaakt kon worden bij de bouw. Ook had ENGIE de nodige ervaring met BREEAM certificering. Al deze duurzame toepassingen hebben eraan bijgedragen dat de Energy Academy meerdere awards won.”

Lowtechbenadering

Voor het gebouw van bijna 15.000 vierkante meter is gekozen voor een lowtechbenadering van het energievraagstuk. Martin Kranenborg: “We maken optimaal gebruik van wat in ruime mate voorhanden was: de elementen Referentie Energy Academy Europe Rijksuniversiteit Groningen Het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland is een feit “Bij het uitvoering gereed maken van het ontwerp heeft ENGIE eraan bijgedragen dat de Energy Academy het duurzaamste onderwijs gebouw van Nederland is geworden. Al deze toepassingen hebben er onder andere voor gezorgd dat de Energy Academy meerdere awards won.” Martin Kranenborg, projectmanager vastgoed en investeringsprojecten van de RUG: aarde, water, lucht en zonlicht. Zo zorgen de binnentuin en het gebruik van aardwarmte en -koeling voor een comfortabel binnenklimaat. Daartoe bevinden zich nabij de Energy Academy twee waterreservoirs op honderd meter diepte, een voor het verwarmen en een voor het koelen. Het warme water wordt onder andere gebruikt voor de vloerverwarming die voor 60 procent van de warmte zorgt in het gebouw. In de nacht wordt het pand gekoeld met frisse nachtlucht.”

Regenwater spoelt de toiletten en bewatert de planten. De ventilatie is gedeeltelijk natuurlijk en wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak, wat weer tot extra energiebesparing leidt. Dit dak is door zijn bijzondere vorm de blikvanger van het gebouw. “De zonnepanelen zijn niet op het dak gelegd, maar geplaatst in een waaiervorm”, legt de projectmanager uit. “Met als voordeel dat er meer ruimte is voor een natuurlijke lichtinval in het atrium. En daarnaast is de energieopbrengst maar liefst 37 procent hoger.”

Award-winnend project

  • De Energy Academy kreeg het BREEAM® Outstanding-ontwerpcertificaat toegekend. Met de uitzonderlijk hoge score van 89,62 procent. Martin Kranenborg hierover: “ENGIE is hierbij medeverantwoordelijk geweest voor het aanleveren van de bewijslast om zo de beoogde punten en credits te kunnen behalen.”
  • De RUG won voor de Energy Academy de prestigieuze BREEAM Award 2017 voor duurzame nieuwbouw.
  • ENGIE kreeg de eerste UNETO-VNI Innovatie Award. De Energy Academy behaalde meer dan de helft van de 2.000 stemmen. Doorslaggevende factor was het gebruik van de natuurlijke elementen.
  • De Energy Academy is uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Groningen door de Grote Groninger Gebouwenenquête.

Energy academy technische installatie

Optimaal comfort en maximale energiebesparing

Om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken, maakt ENGIE gebruik van het hoogste niveau van energiemonitoring en management. Dit betekent dat de opgeslagen data gekoppeld zijn aan het gebouwbeheersysteem. Met als resultaat: een optimaal comfort voor alle gebruikers van het gebouw en een maximale energiebesparing. Volgens een vastgestelde cyclus wordt structureel het energieverbruik gemonitord, zowel functioneel als energetisch.