Nieuw-Reijerwaard-header

In 2019 heeft ENGIE een slim energieopslagsysteem ontwikkelend: ENGIE Smart Storage. Dit is een slimme batterij die is samengesteld uit gebruikte accu’s uit elektrische auto’s. Door de opslagbatterij slim in te zetten, kun je het energiesysteem balanceren en optimaliseren.

Met ENGIE Smart Storage kunnen verschillende concepten waarbij het opslaan van duurzame energie een rol speelt, getest en geïmplementeerd worden. Het energiesysteem bestaande uit gebruikte accu’s, maakt het mogelijk om duurzame energie op te slaan als de zon schijnt of de wind waait en terug te leveren als het donker of windstil is. Hiermee is de batterij een belangrijk onderdeel van de duurzame energievoorziening op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard.

Een ander aspect waar de slimme batterij een rol in kan spelen is het handhaven van de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk. In tegenstelling tot elektriciteitsentrales kan wind- of zonne-energie niet worden geregeld naar de behoefte op een bepaald moment. Om dan toch de balans en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk op peil te houden gaan slimme batterijen die digitaal gekoppeld zijn een belangrijke rol spelen.

De slimme batterij is opgebouwd uit gebruikte accu’s uit elektrische auto’s. In plaats van dat zij worden afgedankt krijgen zijn nu een tweede leven in het duurzame energiesysteem.