Nieuw-Reijerwaard-header

Openbare verlichting

Verlichtingssysteem op gelijkstroom 

In juli 2019 zijn ENGIE en CityTec gestart met de aanleg van een openbaarverlichtingssysteem op gelijkstroom. ENGIE heeft een extra DC-kabel aangelegd om in de toekomst het verlichtingsnet aan te sluiten op het energiesysteem en de verlichting zelfvoorzienend te maken.

Een slim verlichtingsysteem zorgt voor efficiënter gebruik van energie, minder gebruik van grondstoffen en heeft een hogere betrouwbaarheid dan een systeem op wisselstroom. Door de toepassing van gelijkstroom hoeft de opgewekte elektriciteit niet omgezet te worden van gelijksstroom naar wisselstroom. De toepassing van een slim lichtmanagement systeem met sensorbesturing dimt de verlichting wanneer dit kan. Daardoor wordt een significante energiebesparing gehaald. Ook worden dunnere kabels, ringnetten en minder schakel- en verdeelkasten gebruikt, waardoor er minder schaarse grondstoffen voor nodig zijn. En het ringnetwerk is hierdoor stabieler en betrouwbaarder.

Om nieuwe technologieën op het gebied van gelijkstroom te testen en te blijven innoveren, legt ENGIE een extra DC-kabel aan. Deze ‘verzwaarde backbone’ biedt de mogelijkheid om het verlichtingsnet in de toekomst aan te sluiten op een slim energie opslagsysteem en lokale elektriciteitsopwekking zoals zonnepanelen. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om het verlichtingssysteem zelfvoorzienend te maken.

Met 340 masten, 390 verlichtingsarmaturen en 24 bewegingssensoren wordt dit het grootste systeem van Europa. Sinds december 2019 branden de eerste lantaarnpalen langs de Verbindingsweg.