Vastgoed

Lee Towers: realisatie warmte-koudeopslag

Rotterdam
2020

Met een innovatieve oplossing voor warmte-koudeopslag (WKO) in combinatie met stadswarmte heeft ENGIE een belangrijke bijdrage geleverd aan het duurzame karakter van de Lee Towers, een woontorencomplex in het westen van Rotterdam. Vooral over de BIM-aanpak van ENGIE was opdrachtgever tB3 zeer te spreken: door te werken met een driedimensionaal BIM-model (Building Information Management) kon ENGIE de doorlooptijd kort houden. Het 3D-model vormde na oplevering de basis voor het onderhoud aan de WKO-installatie, die in eigendom van ENGIE blijft.

 

De Lee Towers zijn het resultaat van de transformatie van de Europoint kantoortorens in torenflats van 23 verdiepingen hoog. In de middelste toren realiseerde investeringsmaatschappij tB3 –een joint venture van tB investments en Bakkers Hommen Waerdevast 443 huurwoningen in het middensegment, met op de benedenverdiepingen ruimte voor commerciële activiteiten. De projectontwikkelaar nam ENGIE in de hand voor de exploitatie en technische realisatie van de verwarmingsinstallatie.

inrichting lee towers
inrichting lee towers

Solide partij met track record

Uit onderzoek dat tB3 liet uitvoeren, volgde het advies om voor een dergelijk grootschalig woningproject naar WKO te kijken, als duurzame oplossing voor het verwarmingsvraagstuk van de tweede woontoren. Dat zou in de exploitatie enorme energiebesparingen opleveren. “Toen zijn we gaan kijken naar de partijen die WKO aanbieden en wie ervaring heeft met deze omvang”, vertelt Henk van Kooij van tB3. “We wilden een solide partij met een track record op dit vlak en ENGIE staat hierin goed bekend. Zelf hadden we geen ervaring met dit type verwarming, dus we hebben referenties opgevraagd. Het grote WKO-project van ENGIE in Utrecht Leidsche Rijn sprong eruit. Andere aanbieders hebben WKO alleen op kleinere schaal gedaan, en dan vaak in de rol van intermediair. ENGIE belegde de uitvoering daarentegen in de eigen organisatie. Dus los van de prijsvorming, daar kijk je als goed koopman ook naar, hadden we vooral het gevoel dat we met ENGIE een goed project zouden draaien, zowel in de projectaanpak als in de organisatie. Dat gevoel hebben ze volledig waargemaakt. Bovendien zijn de energiebesparingen net als bij Leidsche Rijn aanzienlijk. De warmtevoorziening bespaart meer dan 50% aan CO2 ten opzichte van een gasgestookte voorziening. En zelfs als er grijze stroom wordt gebruikt, levert de koudevoorziening een besparing op van circa 80% ten opzichte van conventionele koeling.”

Oplossing ENGIE

Warmte-koudeopslag over 23 verdiepingen, gerealiseerd in korte doorlooptijd dankzij een BIM-aanpak en vervaardiging van prefab-delen buiten de bouwlocatie. De WKO-installatie blijft in eigendom van ENGIE. Het BIM-model vormt daarbij de leidraad voor efficiënt onderhoud. De warmtevoorziening bespaart meer dan 50% aan CO2 ten opzichte van een gasgestookte voorziening. De koudevoorziening levert met grijze stroom een besparing op van circa 80% ten opzichte van conventionele koeling. Omdat ENGIE de stroom groen inkoopt, wordt ook de overige 20% CO2-uitstoot vermeden.

Meer over het project