ENGIE Electroproject helpt met duurzame hijsoplossing voor windmolenonderhoud

2020

ENGIE Electroproject heeft de Zaanse kranenbouwer KenzFigee geholpen met de ontwikkeling van een unieke groene hijsoplossing voor het onderhoud aan windturbines. De kranen die boven op de molens staan, kunnen nu volledig elektrisch hun werk doen, op de stroom van de molen zelf. Dat is niet alleen duurzaam, maar brengt ook grote voordelen met zich mee voor de windparkexploitant.

Ga naar de website van Electroproject
windmolen

De oplossing

KenzFigee ontwikkelde voor zijn klant – een Canadese windparkonderneming met molens in heel Noord-Amerika – een onderhoudsoplossing waarbij er geen reusachtige hijskraan nodig is om onderdelen naar boven te tillen. In plaats daarvan staan de kranen van KenzFigee boven op de molen zelf. “Daardoor heb je minder invloed van de wind, zodat je nauwkeuriger kunt hijsen”, legt Rolf van den Bosch uit, COO van KenzFigee. “Bovendien heb je op de grond minder ruimte nodig en gebruik je met onze oplossing alleen stroom uit de windmolen zelf.”

Een takel voor windmolens

Extra uitdaging
Om een rotor te kunnen vervangen, moeten er op de windmolen drie kranen worden geïnstalleerd: een Heli-Hook, de GenHook en de zogenaamde RotorHook, die de rotor van de windturbine kan takelen. Electroproject werd ingeschakeld voor de elektrische aansturing van het lierensysteem van de kranen. De aandrijving van de RotorHook leverde echter een extra uitdaging op: de windmolen zelf kon daarvoor onvoldoende vermogen leveren.

Hybride oplossing met accupakket
Van den Bosch: “We hadden 40 tot 45 kW nodig, maar de molen levert maar 25 kW. Eerst dachten we: we zetten een generator op de grond, met een lange kabel naar boven. Maar je kunt niet boven groene stroom opwekken en beneden met een dieselgenerator werken. Toen kwamen we op het lumineuze idee van een accupakket. Zo krijg je een hybride systeem waarbij de batterijen nog eens 25 kW leveren. De regeneratieve energie die bij het dalen vrijkomt, gebruiken we bovendien  om de batterijen weer op te laden. Het is behoorlijk slim: ik ken geen enkele andere ‘uptower’-kraan die dit op deze manier doet.” 

gen hook op een windmolen

Oplossing ENGIE

Elektrische aandrijving en aansturing van hijskranen voor windmolenonderhoud. Innovatieve, groene hybride oplossing met een accupakket voor extra vermogen, zodat de zwaarste kraan op de stroom van de windmolen en zonder externe dieselgenerator kan werken. Het pakket wordt opgeladen met de regeneratieve energie die wordt opgewekt door een zakkende last.

Meer dan een leverancier
KenzFigee opperde het idee bij Electroproject, dat meteen enthousiast was. Zo ontstond een unieke samenwerking. “Zelf hebben we weinig ervaring met elektrische kranen en zij weten alles van elektromotoren en aandrijvingen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leveranciers en Electroproject was al in beeld verschenen tijdens eerdere tenders. Ze zijn bovendien méér dan een leverancier. Ze denken mee over de ontwerpfilosofie en doen ook de engineering – zo voegen ze echt waarde toe. Al in de aanvraagfase dachten ze duidelijk mee. Dat was heel belangrijk voor ons. Bovendien zijn ze gecertificeerd Siemenspartner, wat voor ons heel belangrijk is. En niet te vergeten: ze zitten 500 meter verderop bij ons in Zaandam. Het is dus echt lokaal samenwerken!”

Samenwerking op alle niveaus prettig
In een jaar tijd ontwikkelde KenzFigee samen met Electroproject een prototype dat in normale omstandigheden goed functioneert. “Nu zijn we bezig om de oplossing te voltooien zodat die ook in de winter goed werkt. Batterijen ontladen in de kou, dus we werken nu aan betere isolatie en een aangepaste warmtehuishouding. Als we vragen hebben, staat Electroproject altijd voor ons klaar. Problemen pakken ze goed op. Kortom, onze eerste samenwerking is op alle niveaus heel prettig verlopen. De relatie was gewoon meteen goed.”