Skip to main content
Zoeksuggesties
    • Home
    • Energie
    • Product en advies
    • Verduurzamen
    • Thuis
    • Zzp & mkb
    • Zakelijk
    • Werken bij
    • Over ons
    • Klantenservice
    Inloggen MijnENGIE

    Direct naar

    • Vragen Herbestemming
    • Geschiedenis
    • Sloop
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Nieuws

    Veelgestelde vragen: Herbestemming

    Terug naar Overzicht Veelgestelde vragen
    gebiedsvisie harculogebiedsvisie harculo

    Vanaf 2012 hebben we onderzocht of een herbestemming van de centrale mogelijk was. Dat hebben we gedaan in overleg met diverse partijen. Geen van de partijen zag daar mogelijkheden voor. De enorme omvang van het grote gebouw en de extreem hoge kosten voor het ontwikkelen van een herbestemming (en het geschikt maken van het pand daarvoor) blijken voor die partijen niet haalbaar. Het is gewoon te groot en te duur.
    We zijn nog in gesprek met een stichting die ervaring heeft op het gebied van herontwikkeling van historische gebouwen en industriële panden. Ook die stichting acht herontwikkeling van het centrale gebouw niet haalbaar. Wel kijken zij naar een mogelijke herbestemming van een tweetal karakteristieke bijgebouwen waardoor de sfeer van Harculo behouden blijft. Of dit ook gaat lukken hangt af van de (financiële) haalbaarheid van die plannen.

    Als de centrale opgeruimd is willen we het terrein herinrichten waarbij diverse vormen van duurzame energie opwekking mogelijk zijn. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet. De sloop heeft onze eerste prioriteit. In de loop van het najaar gaan we starten met de ontwikkeling van plannen voor herinrichting. Hierbij zullen we stakeholders uit de regio gaan betrekken.

    We hebben nog geen plannen voor de herinrichting behalve dat we denken aan allerlei vormen van duurzame energieopwekking. In de loop van het najaar beginnen we met het ontwikkelen van die plannen. Ideeën zijn welkom, uiteindelijk is het ENGIE die beslist wat er met het terrein gaat gebeuren.

    In de loop van het najaar beginnen we met het ontwikkelen van plannen voor de herinrichting. Wat ons betreft zijn ideeën op het gebied van duurzame energieopwekking en alles wat daaraan gerelateerd is welkom. ENGIE besluit over herinrichting, wel zullen we stakeholders uit de regio Zwolle betrekken.

    Bij belangrijke ontwikkelingen en mijlpalen zal ENGIE actief contact zoeken met betrokkenen. Wilt u ook op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. 

    Moderne gascentrales moeten aan veel hogere rendementseisen voldoen. Om aan de eisen te voldoen is het technisch noodzakelijk om de centrales anders vorm te geven. Dat past niet in het huidige gebouw.

    Die blijven gewoon staan.

    Los van het bestemmingsplan dat er nu op het terrein rust (grootschalige energie opwekking) is het geschikt maken van de verouderde centrale voor bewoning enorm kostbaar. We merken dat er diverse ideeën leven voor hergebruik, maar dat heeft niet geleid tot concrete en haalbare plannen. Er is geen partij die dit financieel haalbaar acht. We kunnen niet langer de tijd nemen : het gebouw langer onbeheerd laten staan is geen optie vanwege de staat van het gebouw en de veiligheid.

    Vanuit de overheid zijn in Nederland gebieden aangewezen die beschikbaar moeten zijn voor grootschalige energie opwekking. Het terrein van de centrale Harculo is daar één van.

    ENGIE heeft geen enkel plan om een kerncentrale te bouwen. Daarnaast is er een landelijk bestemmingsplan voor mogelijke locaties voor kerncentrales. Daar hoort de omgeving Zwolle niet bij.

    Er zijn nog geen plannen voor de herinrichting van het terrein. ENGIE is op diverse locaties in Nederland bezig met de ontwikkeling van wind, Harculo zit daar niet bij.

    De locatie is totaal zo’n 64 hectare groot en eigendom van ENGIE. Nu er geen grootschalige energieopwekking meer plaatsvindt, zal er een nieuwe invulling voor het terrein gevonden moeten worden omdat het beheer en onderhoud van het gebied en de overgebleven gebouwen anders niet haalbaar is. Mede hierdoor worden er naar verschillende invullingen van het gebied gekeken. Daarnaast is er woningnood in Zwolle en omstreken, en dit is een goede plek voor woningbouw. We streven daarbij naar toegevoegde waarde voor zoveel mogelijk belanghebbenden.

    Afgelopen jaren hebben we de aandacht vooral gericht op een zorgvuldige en veilige sloop van de centrale. Nu werken we samen met gemeente en partners aan de herontwikkeling. Dat gaat in stappen. Ook nu willen we een zorgvuldig proces doorlopen en werken aan een gedragen gebiedsvisie. De gebiedsvisie schetst de richting van de ontwikkeling van een groter gebied dan alleen het ENGIE terrein (incl Prof. Feldmannweg), omdat het zo meer waarde kan krijgen voor de omgeving. De gebiedsvisie vormt de basis voor de uitwerking in stedenbouwkundige plannen en een bestemmingsplan in de latere fase. 
    Daarnaast vonden binnen de gemeente gesprekken plaats over de omgevingsvisie. Dat kostte ook tijd: voor de gemeente moest eerst duidelijk zijn hoe Harculo hier een plaats in kon krijgen.

    Het is nog niet duidelijk hoe het eigendom in de toekomst wordt geregeld. Dit zal o.a. afhankelijk zijn van de functie (wonen/ energie/ recreatie etc.)

    Zwolle ligt vlak bij de IJssel, maar er zijn niet heel veel plekken waarbij je zo dicht kunt verblijven bij en genieten van de IJssel. Het is de bedoeling dat het herontwikkelde gebied straks toegankelijk is voor iedereen en ook zicht geeft op de IJssel. Dit was onder meer een wens die door de omgeving werd uitgesproken tijdens de werksessies in 2019.

    Nee, deze locatie is in handen van Floris Property Bv. Omdat het terrein van ENGIE en deze locatie zo dicht tegen elkaar aanliggen, allebei aansluiten op het landschap en verkeerssysteem van Zwolle-Zuid en beiden een nieuwe ontwikkeling gaan doormaken, wenst de gemeente hier één gezamenlijke gebiedsvisie

    De gemeente Zwolle is bevoegd gezag. Dat betekent dat de gemeenteraad de gebiedsvisie vaststelt en ook bevoegd is om in een later stadium het bestemmingsplan voor de ontwikkelingen vast te stellen. Een ontwikkeling is niet mogelijk zonder een vastgesteld bestemmingsplan (dit gaat in de toekomst ‘omgevingsplan’ heten).

    De locatie heeft nu nog de bestemming voor nuts-voorzieningen waar grootschalige energie opwekking onderdeel van is, maar zal deze niet behouden. Nadat een gebiedsvisie en stedenbouwkundig plan zijn vastgesteld zal een procedure worden gestart voor wijziging van het bestemmingsplan.

    Naast de gemeente Zwolle zijn ook provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en het Waterschap betrokken omdat zij goedkeuring moeten verlenen. 
    Daarnaast zijn er diverse partijen betrokken die kunnen bijdragen aan een goede ontwikkeling zoals BOEi (i.v.m. de nieuwe invulling van de bestaande gebouwen), natuur- en milieuorganisaties, belangengroepen, Hogeschool Windesheim. 

    Het onderzoek van de studenten is geen stedenbouwkundig plan, maar biedt ons wel inspiratie. Hun ideeën kunnen ook van toepassing zijn op andere gebieden. Wij vinden het erg waardevol om met de studenten te werken: zij staan immers voor de toekomstige generatie. Wij zijn benieuwd naar hun ideeën, frisse blik en creativiteit!

    We denken er over om de fietsroute door het gebied te leggen en over de dijk een voetpad aan te leggen. De mogelijkheden hiervoor zullen nader bestudeerd worden.

    In de zuidelijk haven, nabij de bestaande gebouwen, wordt gedacht aan een recreatiefunctie bijvoorbeeld in de vorm van een soort stadsstrand. Dit en ook de eventuele mogelijkheid voor een (kleine) jachthaven zal nader moeten worden bestudeerd in verband met de status van de uiterwaarden als Natura 2000-gebied.

    Wij staan open voor ideeën die kunnen bijdragen aan de herontwikkeling van Harculo, bijvoorbeeld nieuwe bedrijvigheid die past bij de functies zoals geschetst in het raamwerk. Maar ook voor de havens geldt dat dit nader zal moeten worden bestudeerd in verband mat de status van de jachthaven als Natura 2000-gebied.
    U kunt daarvoor mailen naar harculo@engie.com zodat wij met elkaar in contact kunnen komen.

    Het is niet duidelijk wat de toekomstplannen van TenneT zijn. Op korte termijn zal de zgn. ‘schakeltuin’ niet vertrekken en in de gebiedsvisie zullen we er dan ook vanuit gaan dat TenneT aanwezig blijft. Nabij de schakeltuin voorzien we bijvoorbeeld parkeerfuncties, zonnepanelen, tevens zal de afstand tot nieuwe woningen veilig zijn.

    Het gaat hier om een schakelfunctie in het landelijke hoogspanningsnet van TenneT, niet om een transformatorstation. Er zijn wettelijke voorschriften met betrekking tot de afstand van gevoelige bestemmingen zoals wonen, tot dergelijke locaties. Uiteraard houden we daar rekening mee bij het uitwerken van de gebiedsvisie en detailplannen in de vervolgfasen.

    Het station en de portaalmasten zijn eigendom van TenneT. Het station heeft weliswaar geen grote klant meer zoals vroeger de elektriciteitscentrale op deze locatie, echter heeft het hoogspanningsstation nog wel de functie van schakelstation in de 110 Kv ringleiding die onderdeel is van de landelijke hoogspanning infrastructuur van Tennet. TenneT heeft vooralsnog niet het voornemen om het station weg te halen of te verplaatsen. De portaalmasten zullen dan ook nog blijven staan. Het ondergronds brengen van deze hoogspanningsverbinding is namelijk een kostbare aangelegenheid.

    De zendmast is niet in eigendom van ENGIE en zal voorlopig blijven staan. Ook is in deze zendmast de slechtvalk gehuisvest.

    Energie, technologie en optimisme
    • Energiekosten berekenen
    • Spoedaanvraag
    • Energieadvies
    • MijnENGIE
    • ENGIE-app
    • Modelcontract
    • Contact
    • Verhuizing doorgeven
    • Facturen en betalen
    • Boetevergoeding
    • Meterstanden doorgeven
    • Jouw energieverbruik
    • Over ENGIE
    • Nieuws en Kennisbank
    • Werken bij ENGIE
    • Samenwerkingen
    • Stroometiket
    • Klokkenluidersregeling
    ENGIE appENGIE app
    ENGIE appENGIE app
    • Disclaimer
    • Cookie statement
    • Privacy statement
    • Voorwaarden
    © ENGIE Nederland
    Loading...

    Browserupdate aangeraden

    Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.

    Ondersteunde browsers
    • Image Image
      Chrome
    • Image Image
      Firefox
    • Image Image
      Safari
    • Image Image
      Edge