Gemaal Buma dankzij ENGIE Electroproject weer klaar voor de toekomst

Rutten
2019 - 2020

Het gemaal Buma, een van de gemalen die de Noordoostpolder drooghouden, is dankzij nieuwe frequentieregelaars weer helemaal klaar voor de toekomst. ENGIE Electroproject voerde de opdracht van het waterschap Zuiderzeeland op een slimme en voordelige manier uit.

Lees meer over ENGIE Electroproject
Gemaal Buma
Gemaal buma

Oplossing

Nieuwe frequentieregelaars voor de elektromotoren op drie verticale centrifugaalpompen van het gemaal Buma in de Noordoostpolder. Praktische oplossing door gebruik te maken van bestaande bekabeling en aansluitblokken. Zo konden de nieuwe kasten precies op de plek van de oude worden geplaatst.

Het gemaal Buma in Rutten, in de uiterste noordpunt van de Noordoostpolder, is een van de bouwwerken die in 1941-‘42 aan de basis stond van de drooglegging van de polder. Samen met het gemaal Smeenge nam Buma de oostkant van de polder voor zijn rekening. Vele decennia later is het gemaal nog steeds vitaal voor een droge polder. Drie grote verticale centrifugaalpompen zijn verantwoordelijk voor de bemaling. 

Geen vinger achter de oorzaak
In 2006 vond de laatste verbouwing van het gemaal plaats, waarbij de pompen van elektromotoren werden voorzien. Een van de frequentieregelaars daarvan begon echter problemen te geven. “Die heeft drie keer een fikse storing gehad”, vertelt Gerrit Bultman, bemalingstechnicus bij het waterschap Zuiderzeeland. “Elke keer hebben we de regelaar wel weer gerepareerd, maar we konden de vinger niet achter de oorzaak krijgen. De levensduur van een frequentieregelaar is ook moeilijk in te schatten. Is het 10 jaar of 15 jaar? Deze was van 2006, maar in een goed geconditioneerde en schone ruimte hoop je eerder op 15 jaar. Het mocht niet zo zijn.”

Als beste uit de bus
Om de beschikbaarheid van de pompen te kunnen blijven garanderen, besloot Zuiderzeeland in 2018 de regelaars van alle drie motoren te vervangen. “Het is specialistisch werk, dus daar haal je een specialist bij”, zegt Bultman. “We hebben de opdracht aanbesteed aan drie partijen en ENGIE Electroproject kwam als beste uit de bus. ENGIE Electroproject had in 2006 ook de verbouwing gedaan en was bekend met de installatie. De eerste vijf jaar hebben ze volgens contract het onderhoud gedaan. De samenwerking is altijd prettig geweest en met de storingen hebben ze ook hun best gedaan. Toen ze met een goed plan en een goede prijs kwamen, was onze keuze duidelijk. Van tevoren hadden we gedacht dat we meer geld kwijt zouden zijn!”

Samenwerking

“De samenwerking met ENGIE Electroproject is altijd prettig geweest. Met de storingen hebben ze ook altijd hun best gedaan. Toen ze met een goed plan en een goede prijs kwamen, was de beslissing duidelijk.”, aldus Gerrit Bultman, bemalingstechnicus waterschap Zuiderzeeland.

gemaal buma medewerkers

Oplossing voor de koeling
De voorkeur van Zuiderzeeland ging uit naar de VACON-frequentieregelaars van de Deense fabrikant Danfoss. “Daar hadden we ervaring mee opgedaan bij gemaal De Block van Kuffeler in Zuidelijk Flevoland. De pompen daarvan werden in 2010 omgebouwd van diesel- naar elektrische aandrijving. Dat gemaal kreeg toen deze Vacon-regelaars en die bleken goed te functioneren”, aldus Bultman. Nadat alle materiaal geleverd was, kon ENGIE Electroproject in de zomer van 2019 aan de slag. Als eerste was de storingsgevoelige motor aan de beurt, want die zat echt te springen om een goed werkende regelaar. Intussen werkte ENGIE Electroproject aan een oplossing voor de koeling, want de watergekoelde regelaars van het oude fabricaat hadden minder koelwater nodig dan de nieuwe Vacon-regelaars.

Praktische aanpak
De aanpak van ENGIE Electroproject onderscheidde zich door praktische oplossingen. “We hebben samen goed gekeken naar wat we konden behouden”, vertelt Bultman daarover. “Als we bijvoorbeeld ook nog nieuwe motor- en voedingskabels hadden moeten leggen, was het een stuk prijziger geworden. Daar heeft ENGIE Electroproject rekening mee gehouden in het ontwerp. De bestaande bekabeling is intact gebleven en ook het aansluitblok voor de voeding en de motoren hebben we op dezelfde plek gehouden. Daardoor kon ENGIE Electroproject de nieuwe kasten op exact dezelfde hoogte op dezelfde klemmen aansluiten. Een slimme en voordelige oplossing.” ENGIE Electroproject sloot het project af door de frequentieregelaars in te stellen op de juiste toerentallen. Het waterschap heeft er daarna geen omkijken meer naar gehad. Bijna een jaar later was het project klaar, het gemaal Buma kan nu weer lange tijd mee.

Over ENGIE Electroproject en ENGIE

ENGIE Electroproject is al 80 jaar de expert op het gebied van hoogwaardige energie- en aandrijftechnologie. Wij ontwikkelen en implementeren alle soorten totaaloplossingen met bijbehorend onderhoud, beheer en services, maar bieden ook losse producten. Zo helpen wij bedrijven in alle mogelijk marktsegmenten en overheden bij het continueren, optimaliseren en verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. ENGIE Electroproject ziet in elke klantvraag een kans om haar specialistische kennis toe te passen en zo de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Electroproject maakt onderdeel uit van de ENGIE groep. In deze case hebben ENGIE Electroproject en ENGIE Services samengewerkt aan de oplossing.