Duurzame energie en netten

Zonne-energie voor de campus van de toekomst

Eindhoven
2020

De fabriek van de toekomst: als koploper in de maakindustrie is Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven dé plek waar hightech toeleveranciers samen innoveren. Optimale duurzaamheid en gegarandeerde uptime voor de huurders op de campus? ENGIE regelt het voor BIC.

Ontdek zelf alle duurzame faciliteiten en energieopwekkers op de campus met de duurzame BIC-route
zonnepark BIC

Bekijk de video over dit project

De installatie van 5.432 zonnepanelen op het dak van Brainport Industries Campus, uitgevoerd door ENGIE, levert genoeg energie om het gebouw te koelen en verwarmen. De zonnepanelen leveren in totaal bijna 2.000.000 kWh per jaar op en dragen bij aan de duurzaamheid van de campus. In deze video ontdek je hoe ENGIE de campus van de toekomst helpt verduurzamen:

Leveringszekerheid, duurzame utilities en pay-per-use: ENGIE regelt het voor BIC

Een groot aantal gespecialiseerde en snelgroeiende bedrijven deelt de hoogwaardige faciliteiten op het terrein. Namens BIC Utility BV (een samenwerking tussen BOM en ENGIE) is ENGIE  verantwoordelijk voor de levering van de utilities aan de campus en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt zo groen mogelijk én 100% gasvrij. ENGIE realiseert duurzame energieopwekking,
met onder andere warmte-koude opslag (WKO), warmtepompen, zo’n 5450 zonnepanelen en leveringscontinuïteit.

Alles up-and-running: ENGIE garandeert uptime

ENGIE biedt BIC utilities-as-a-service waarbij er altijd een garantie op de beschikbaarheid van de utilities geldt. Dit betekent dat de voorzieningen onder elke omstandigheid geleverd worden. “ENGIE staat in voor de levering. Dat is een belofte die we vastleggen in onze Geregeld.-contracten. We plaatsen noodinstallaties als het nodig is; we zetten alles in werk om te blijven leveren. Voor de eerste huurders hebben we destijds huurkoelmachines op de parkeerplaats van BIC geïnstalleerd. Zo werd zelfs in de opstartperiode de leveringszekerheid gegarandeerd. Onverwachte wending?
Wij kunnen altijd huurcomponenten inschakelen. ENGIE regelt de uptime – altijd,” legt Ruud Vleugels, directeurbij ENGIE, uit.

Pay-per-use – wel zo handig en eerlijk

De huurders van BIC betalen alleen voor wat ze gebruiken. Voor de afname van de utilities wordt een pay-per-use-concept gehanteerd. Geen perslucht nodig? Dan wordt dat niet in rekening gebracht. “Er wordt goed gekeken naar de specifieke vraag van de klant,” aldus Vleugels. “Elk jaar kijken we met huurders naar hun eigen verbruik. We stellen bij waar nodig. Zo besparen onze klanten en beperken wij het verspillen van utilities. Wij kunnen makkelijk open afschalen – en zelfs dat gaat op een groene manier. Zo biedt ENGIE garantie op leveringszekerheid én op
duurzaamheid.”

zonnepanelen op dak bic campus

Campus van de toekomst

Onder het dak van de campus komen technologie, onderwijs, overheid en hoogwaardige faciliteiten samen, zoals cleanrooms, flexible productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen. BIC wordt hét gezicht van de hightech maakindustrie genoemd: hier komen bedrijven samen om te innoveren en produceren. Daar zijn veel voorzieningen voor nodig. ENGIE heeft hiervoor in samenwerking met het Energiefonds van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij het bedrijf BIC Utility opgericht.

Via BIC Utility zorgt ENGIE voor de reguliere voorzieningen als verlichting, warmte, koude, elektriciteit, water en ventilatie in de centrale ruimtes. Echter ook voor de meer specialistische diensten die nodig zijn voor productieprocessen zoals perslucht, demiwater, vloeibaar, gasvormig stikstof en vacuum is ENGIE verantwoordelijk.

Gestroomlijnde energievoorziening en -opwekking: altijd optimaal duurzaam

ENGIE ontwierp de installaties voor de opwekking van de utilities op BIC en is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud én voor de exploitatie. Een kantoor op de campus zelf is dan ook geen overbodige luxe. “Er gebeurt altijd wel iets nieuws,” vertelt Vleugels. “Nieuwe huurders sluiten nieuwe contracten af en huidige klanten hebben op basis van de monitoring een aangepast contract nodig. ENGIE is verantwoordelijk voor de constante levering. Dan móet je aanwezig zijn.” Het ‘hart van de energievoorziening’ bevindt zich op een centrale plek op de campus. “Vanuit daar wordt alle energie opgewekt, aangeleverd en verspreid,’ legt Vleugels uit. “Zo hebben we volledige controle over wat we onze klanten aanbieden en hebben we altijd inzicht in wat er verbruikt wordt.”

Circulair energieverbruik: alle huurders energie-efficiënt

BIC vraagt om een specifieke energieregulering op grote schaal waar toptechnologie, onderwijs en overheid samenkomen. En een project van formaat is het zeker op BIC: met een groot aantal klanten gevestigd op een omvangrijk terrein, kunnen de wensen voor specifieke diensten en eenheden uiteenlopen. Vleugels: “De campus heeft een grootte van zo’n 70.000 m2. De vraag is groot. Toch wordt alle energie duurzaam gegenereerd.” Zo is de campus nu al volledig gasloos en wordt alle energie via de trias energetica opgewekt en over de campus verspreid.

Trias energetica is een strategie die door de studiegroep StadsOntwerp en Milieu aan de TU/Delft werd ontwikkeld en bestaat uit drie stappen om zo effectief mogelijk te verduurzamen. Meer weten over hoe ENGIE de trias energetica toepast? Dat lees je hier.

In de ‘fabriek van de toekomst’ wordt er uiteraard doelgericht nagedacht over de volgende stappen. “Bij een toekomstige groei in vermogensvraag kunnen bijvoorbeeld batterijopslag en congestiemanagement een interessante rol gaan spelen. Als technologie- en energiepartner op de campus spelen we in op wat er nú nodig is, met het oog op morgen.”

Verduurzamen op een manier die past bij BIC

Structurele verduurzaming en besparing waar mogelijk, mét oog voor de specifieke wensen van de maakindustrie? ENGIE regelt het voor de huurders van BIC.

Ook verduurzamen op een manier die bij u past?
medewerkers bij zonnepanelen