Duurzame energie en netten

Zonne-energie voor de campus van de toekomst

Eindhoven
2020

De duurzaamheidsambities van Brainport Industries Campus (BIC) zijn indrukwekkend. De campus is volledig gasvrij, analyseert haar energiestromen, onderzoekt het hergebruik van restwarmte en heeft ruim 5.400 zonnepanelen op het dak liggen. ENGIE heeft samen met BIC de roadmap naar verduurzaming uitgestippeld.

De installatie van 5.432 zonnepanelen op het dak van Brainport Industries Campus, uitgevoerd door ENGIE, levert genoeg energie om het gebouw te koelen en verwarmen. De zonnepanelen leveren in totaal bijna 2.000.000 kWh per jaar op en dragen bij aan de duurzaamheid van de campus. In deze video ontdek je hoe ENGIE de campus van de toekomst helpt verduurzamen: 

Lees meer over de mogelijkheden voor zonne-energie
zonnepark BIC

Bekijk de video over dit project

Geïntegreerd in het eerste ontwerp
Al vanaf het eerste ontwerp van het campusgebouw is er rekening gehouden met de plaatsing van de ruim 5.400 zonnepanelen op het dak. Dennis Risseeuw (Business Consultant Energy bij ENGIE): ‘Het dak van de campus is groot en redelijk vrij van obstakels: genoeg ruimte dus. Met de zonnepanelen kunnen we de energiecentrale van de campus voeden en voorzien in alle warmte en koude die het gebouw nodig heeft. De centrale in combinatie met de PV-panelen vormen straks het centrale hart van de energieopwekking van Brainport Industries Campus.’

Utilities-as-a-service
De utilities sector ondergaat een grote transformatie, gedreven door decarbonisatie, decentralisatie en digitalisering. ENGIE helpt organisaties die graag willen besparen en dit op een duurzame manier willen doen. Daarvoor staan er altijd drie pijlers met elkaar in verbinding: de kosten, de duurzaamheidsambities van de betreffende organisatie en de beschikbaarheid binnen een organisatie. ENGIE gaat in gesprek met organisaties over de duurzaamheidsdoelstellingen die zij willen behalen: samen wordt er een roadmap naar verduurzaming ontwikkeld die past bij de betreffende organisatie.

zonnepanelen op dak bic campus

Campus van de toekomst

Onder het dak van de campus komen technologie, onderwijs, overheid en hoogwaardige faciliteiten samen, zoals cleanrooms, flexible productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen. BIC wordt hét gezicht van de hightech maakindustrie genoemd: hier komen bedrijven samen om te innoveren en produceren. Daar zijn veel voorzieningen voor nodig. ENGIE heeft hiervoor in samenwerking met het Energiefonds van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij het bedrijf BIC Utility opgericht.

Via BIC Utility zorgt ENGIE voor de reguliere voorzieningen als verlichting, warmte, koude, elektriciteit, water en ventilatie in de centrale ruimtes. Echter ook voor de meer specialistische diensten die nodig zijn voor productieprocessen zoals perslucht, demiwater, vloeibaar, gasvormig stikstof en vacuum is ENGIE verantwoordelijk.

De aansluiting
Het gebouw heeft een aansluiting van 10 MVA op het lokale hoogspanningsnet en is voorzien van een 10kV ringleiding, waarbij op 7 plekken stroom het gebouw wordt binnen gebracht met eigen transformatoren. De transformatoren voeden de hoofdverdeelstations en vanuit daar worden eigen klantinstallaties gevoed. De 10kV ring, transformatoren en hoofdverdeelstations zijn eigendom van ENGIE, beheer en onderhoud ligt ook bij ENGIE. 

BIC in cijfers

De complete energieopwekkings- en distributieinstallatie (EODI) voor BIC bestaat op hoofdlijnen uit:

 • Totaal doorgeleverde elektriciteit: 8.000.000kWh per jaar (2019);
 • 3 WKO bronparen van 150 m3/h;
 • 2 warmtepompen van 1.500kW per stuk (met ruimte voor een 3e);
 • Proceskoelmachine van 1.000kW;
 • Piekvoorziening middels elektrische ketels 2 x 500kW;
 • Opgesteld vermogen, 4MW warmte, 7MW koude;
 • Energiemeters ca. 300 stuks;
 • Geautomatiseerd facturatie proces;
 • 5.432 zonnepanelen;
 • Vermogen per paneel 405Wp;
 • 50 luchtbehandelingskasten;
 • Opgesteld vermogen zonnepanelen: 2,2 MW.
   

Verduurzamen op een manier die past bij BIC

ENGIE regelt het beheer en exploitatie van de energiecentrale van BIC. Daarmee werken we aan een toekomstbestendige, duurzame energiestrategie – en de uitvoering daarvan.  Zo kan BIC zich richten op de ontwikkeling van het innovatieve hart van de hightech maakindustrie en garandeert ENGIE de uptime.

Ook verduurzamen op een manier die bij u past?
medewerkers bij zonnepanelen