Food & Beverage

Een jaarlijkse energiebesparing van 2% voor Royal Bel Leerdammer

Schoonrewoerd
 2009

Kaasmaker Royal Bel Leerdammer in Schoonrewoerd wil jaarlijks twee procent energie besparen. Daarbij is het de doelstelling van het bedrijf, dat onderdeel is van de Franse Bel Group, om de bedrijfsvoering continu te verbeteren. 

De vraag hoe Royal Bel Leerdammer deze gecombineerde ambitie van verbetering en verduurzaming kan realiseren, heeft de organisatie bij ENGIE Services neergelegd.

Lees meer over Food & Beverage
kaas royal bel leerdammer

Intensief partnership

Om de ambitie van Royal Bel Leerdammer waar te maken, besloten ENGIE Services en de internationale kaasmaker enkele jaren geleden een intensieve partnership aan te gaan. Met als basis een zogenoemd waarborg- of ESCo-contract met een looptijd van vijftien jaar. Op basis hiervan is ENGIE op de locatie van Royal Bel Leerdammer in Schoonrewoerd verantwoordelijk voor het energieverbruik en de energiereductie van alle utilities. ENGIE zorgt daar voor het werken en de beschikbaarheid van alle utilities en locatiegebonden installaties. De afvalwater-zuivering, de proceswater-, stoom-, perslucht-, koeltechnische en werktuigbouwkundige installaties, de ijswatercentrale en de regeltechnische-, klimaat- en gasinstallaties.

Image

Energy watchdog

Binnen Royal Bel Leerdammer is ENGIE als het ware de ‘energy watchdog’. Zo zijn bijvoorbeeld bij alle installaties energiemeters geplaatst die het verbruik continu monitoren. Op basis van deze gegevens heeft Royal Bel Leerdammer nu volledig zicht op de hoeveelheid energie, maar bijvoorbeeld ook op de hoeveelheid water, die nodig is om een ton kaas te produceren.

Volledige ontzorging

“Ze ontzorgen ons volledig als het gaat om beheer, onderhoud en energie- management”, vat Joost van der  Hoogte, Director Operations Royal Bel Leerdammer B.V. samen. “Waardoor wij ons met passie kunnen richten op het maken, verpakken en ontwikkelen van kaas.” Passie die Van der Hoogte terugziet bij de medewerkers van  ENGIE als het gaat om het onderhoud 
en beheer van utilities en de wil om steeds verder te verbeteren en verder  te verduurzamen.

In die laatste ambitie hebben Royal Bel Leerdammer en ENGIE elkaar volgens Van der Hoogte absoluut gevonden. “Het laaghangend fruit hebben we inmiddels geoogst. Maar dankzij de verwevenheid van onze beide organisaties weten we steeds dat stapje extra te zetten met als resultaat een aanmerkelijke verbetering van de bedrijfszekerheid en een verbetering van het rendement.” Waarbij het opvalt dat het totale energieverbruik van Royal Bel Leerdammer de laatste vijf jaar is gedaald. Dit ondanks verschillende uitbreidingen in de productie. 

Besparing van 40.000 euro
Een voorbeeld van een concrete besparing die Van der Hoogte kan noemen, is de besparing van 40.000 euro per jaar op de energiekosten voor de koeling van het kaaspakhuis. Dit door een verbeterde aansturing van de koudepompen. 

De beste blijven

De beste zijn is volgens Van der Hoogte één ding, maar de beste blijven is een tweede. Daarvoor moet je als bedrijf nieuwe technieken, ontwikkelingen en  innovaties continu volgen en waar nodig  invoeren. “Dankzij ons partnership met ENGIE zijn we ervan overtuigd dat we op het gebied van duurzame utilities helemaal goed zitten.” Ook is vertrouwen nodig om elkaar scherp te houden  en steeds weer te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om verder te verbeteren en verder te verduurzamen. 'De looptijd van een contract van vijftien jaar geeft ons hiervoor voldoende rust, garanties en ruimte."

Image