Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De oriëntatie van het dak

Op bijna ieder dak in Nederland zijn mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek van het dak bepalen het rendement van de zonnepanelen. Om in Nederland een optimaal rendement te behalen met zonnepanelen is een dak op het zuiden met een helling van 30° ideaal. 

Is jouw huis anders georiënteerd of is de helling van jouw dak groter of kleiner? Dat is zeker geen ramp. Doordat zonnepanelen tegenwoordig van zulke hoge kwaliteit zijn, is de oriëntatie van het dak geen spelbreker meer. Ook met diffuus licht kan er nog meer dan voldoende zonnestroom worden opgewekt en dus zijn ook daken op het oosten of westen geschikt. Het rendement zal alleen wat lager zijn of je zult meer panelen moeten installeren om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren. Alleen een naar het noorden gericht dak is vaak niet rendabel genoeg. Maar ook dan kunnen er nog goede alternatieven zijn. Bijvoorbeeld zonnepanelen op een schuur.

De obstakels

Schaduw kan de productiviteit van de zonnepanelen verlagen. Maar niet alleen bomen zorgen voor schaduw, ook de schaduw van een schoorsteen of een paal kan de productie beïnvloeden. Gelukkig kan dit opgelost worden. Met zogeheten optimizers of micro-omvormers kunnen deze effecten gedeeltelijk worden opgevangen. De beschikbare oppervlakte Een minimum van 5-6 panelen is aanbevolen. Veelvoorkomend zijn systemen van 10-14 zonnepanelen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen wensen, gezinsgrootte en de stand en het oppervlakte van jouw dak.

 

Meer lezen over zonnepanelen?  In onze whitepaper vindt je meer informatie over  je energieverbruik, kosten & opbrengsten  en waarmee je rekening moet houden bij  de aanschaf van zonnepanelen. Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de zonnepanelen whitepaper. 

Man kijkt op telefoon, zonnepanelen