Nieuws

Elektrisch schip ZES in documentaire over innovatie

In de documentaire De nieuwe missie van André Kuipers, op zoek naar klimaat pioniers neemt astronaut André Kuipers de kijker vrijdag 12 november mee langs spraakmakende Nederlandse bedrijven. Hij bezoekt projecten die de klimaatdoelen binnen handbereik kunnen brengen. Een van de projecten die hij bezoekt, is het op batterijcontainers van ZES varend binnenvaartschip.

In het programma legt schipper Ronald Trommel uit hoe de binnenvaart volledig verduurzaamd kan worden door gebruik te maken van batterijcontainers en hoe dit praktisch in z’n werk gaat aan boord. Het gaat dan niet alleen om CO2 uitstoot, maar ook om fijnstof en geluidsoverlast. ENGIE is als mede oprichter betrokken bij het ontwikkelen van het concept, de laadinfrastructuur en de duurzaam opgewekte elektriciteit.
Andere innovaties die Kuipers bezoekt zijn o.a. een bedrijf in kweekvlees dat ontwikkeld wordt met hulp van de Universiteit van Maastricht en een project waarbij sterke vezels uit oude kleding worden gemaakt voor nieuw textiel.

Om te zien hoe onze energiebehoefte verder verduurzaamd kan worden, bezoekt André de Afsluitdijk, waar stroom wordt opgewekt uit de combi van zout en zoet water. Ook bezoekt hij Oldenzaal, waar een enorme batterij is ontwikkeld met hulp van de TU Delft, waar energie in kan worden opgeslagen, maar die ook nog groene waterstof produceert.

Hoe boeken we de noodzakelijke klimaatwinst én economische groei? André Kuipers portretteert de pioniers die revolutionaire wegen durven inslaan. 

Uitzending: vrijdag 12 november, 21.30 uur NPO1