Geslaagde kennissessie Cybersecurity in de zorg
“Vanmiddag gaan we het hebben over het andere virus, waar geen mondkapje tegen helpt”. Met deze prikkelende vergelijking opende de kennissessie ‘Cybersecurity in de zorg’ op donderdag 24 juni. Tijdens de sessie dook ENGIE in de dreigingen, risico’s en preventie van online gevaren in de zorgsector. Het aantal cyberaanvallen duizelt je om de oren. De zorgsector wordt vaak het hardst getroffen met gemiddelde kosten van bijna 6 miljoen euro bij een cyberaanval. Tijd dus om je te wapenen.
In het eerste gedeelte van het programma nam Leon Gubbels, Security Consultant bij ENGIE SDO, ons mee in hoe je als organisatie zicht krijgt op de risico’s op cyberaanvallen. Welke risico’s zijn er en hoe ben je goed voorbereid? Cybersecurity is een kwestie van goed managen. En volgens Gubbels gaat dat breder dan alleen IT-processen. Aan de hand van een analogie met de coronamaatregelen besprak Leon de maatregelen die je organisatiebreed kunt treffen om kwetsbaarheden tijdig te ontdekken. Zijn take-home message: testen, testen en nog meer testen.
Vervolgens sprak Jeroen van den Heuvel, Security Specialist bij ENGIE SDO, over wat er gebeurt tijdens een cyberaanval. Aan de hand van een heldere tijdlijn liet hij zien wat een ransomware aanval inhoudt en hoe je deze herstelt. De cultuur in een organisatie is hiervoor belangrijk. Is er bewustwording onder medewerkers en is er ruimte om incidenten te bespreken? Zijn tip: maak een plan en zorg dat dit plan in je organisatie bekend is. Tussendoor was er ook ruimte voor vragen vanuit kijkers. Hierbij kwam aan bod hoe je je beveiliging kunt testen, hoe je de volledige organisatie betrekt en of er een stappenplan is om je beter te beveiligen.
Impact van een ransomware aanval is hevig
Bijzonder interessant was ook de presentatie van Bart Seuren, digitaal coördinator van Cybercrimeteam Politie Limburg. Hij gaf zicht in welke trends en ontwikkelingen de politie signaleert en hoe zij acteren als er een hack plaatsvindt in een organisatie. Vanuit zijn expertise drukte hij organisaties op het hart om altijd aangifte te doen in het geval van een aanval met ransomware. “Wees niet bang voor reputatieschade, want iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Aangifte doen loont en helpt in de opsporing”, aldus Seuren.Enthousiasme boven verwachting
De host van de sessie en marktdirecteur Healthcare van ENGIE, Johan van Baardwijk, is blij met de grote interesse voor deze kennissessie. Hij vertelt: “Nog voor de sessie plaatsvond, was er vanuit verschillende organisaties al interesse in de onze dienstverlening. Het enthousiasme is boven verwachting en bewijst dat het een belangrijk thema is dat leeft binnen de zorgsector. En dit kunnen we straks doorvertalen naar nieuwe onderwerpen en markten.”Meer weten?
Cybersecurity is onze zorg. Onze cyberspecialisten ondersteunen uw organisatie met techniek, processen als ook de menselijke kant. Dit doen we vanuit ons Security Operations Center.
Heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met uw contactpersoon binnen ENGIE zodat we samen verder kunnen kijken naar de specifieke behoeftes, situatie en mogelijkheden binnen uw bedrijf. Of lees via onderstaande button meer over onze security services.

Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.