Nieuws

ENGIE verzorgt duurzame technische dienstverlening voor het nieuwe hoofdkantoor van Adyen

In hartje Amsterdam wordt een voormalig warenhuis omgebouwd tot het nieuwe hoofdkantoor van online-betaalplatform Adyen. Het gaat om drie winkelpanden met een vloeroppervlak van 16.000 vierkante meter, die geschikt worden gemaakt voor 1.200 werkplekken. ENGIE adviseert, ontwerpt, ontwikkelt, engineert, verduurzaamt en realiseert alle technische installaties.

Het bouwteam bestaat uit aannemer Van Wijnen, architectenbureaus Tank en Rijnboutt, projectorganisatie SGS, vastgoedbeheerder CBRE en technisch dienstverlener ENGIE. 

Totaalpakket aan expertise
De opdrachtgever koos voor ENGIE vanwege haar expertise, projectmatige aanpak, flexibiliteit en proactieve houding. ENGIE is het aanspreekpunt voor alle installatietechnische werkzaamheden. Dat betekent dat veel technische disciplines betrokken zijn; van gebouwautomatisering, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, brandbeveiliging, security, ICT, meet- en regeltechniek, TIS (technische inspecties) en engineering tot de (design)verlichting. 

Dit vraagt om een strakke planning. “In januari zijn we begonnen met de werkzaamheden aan het Rokin 21 en half maart in het Rokin 49”, zegt Roy Leegwater, projectleider bij ENGIE Services West. “We werken van de bovenste verdiepingen naar beneden; is de ene ploeg klaar, dan komt de andere er direct achteraan. Zo werken we in een treintje en in sneltreinvaart achter elkaar aan.” 

Verduurzamen
De opdrachtgever wil de winkelpanden aan het Rokin 21, Rokin 49 en Nes 72 (de Vleeshal) waar mogelijk verduurzamen. “Alle installaties worden vervangen of aangepast volgens de duurzaamheidseisen van BREEAM Very Good”, aldus Leegwater. “Door zonnepanelen te plaatsen en de restaurantkeuken anders te ontwerpen, worden Rokin 49 en de Vleeshal gasloze gebouwen.” Installaties worden zoveel mogelijk hergebruikt, zoals de brandmeld- en sprinklerinstallatie. De koelmachine op het dertig meter hoge dak moest wel worden vervangen, maar krijgt een tweede leven, want “weggooien is zonde”. Leegwater: “Deze installatie gaat terug naar de fabrikant. Daar wordt hij gerefurbished en vervolgens ingezet voor de koeling van een ander kantoorgebouw.”

Tenderfase
Rokin 21 wordt in juni opgeleverd, Rokin 49 in oktober. Voor het derde pand, de monumentale Vleeshal, zit ENGIE momenteel in de tenderfase. Half mei wordt bekend of ENGIE ook dit winkelpand mag verbouwen en verduurzamen. De oplevering hiervan is gepland in december.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Roy Leegwater.