Nieuws

FourCare realiseert nieuw behandelcentrum Amphia

Nieuw behandelcentrum Amphia

Bouwconsortium FourCare (ENGIE Services, Unica, Trebbe en Van Wijnen) heeft ná  de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis de verbouwing van de bestaande bouw op zich genomen. Doelstelling is om de zorg aan patiënten in en rondom Breda te optimaliseren. Vorige maand is het nieuwe behandelcentrum in de bestaande bouw opgeleverd. 

Duurzame geïntegreerde aanpak 
Verbouwen in een omgeving waar dagelijks patiënten aanwezig zijn of langskomen voor een poliklinische behandeling op afspraak vraagt extra vaardigheden van het bouwconsortium. FourCare zorgt voor een geïntegreerde en duurzame aanpak van de installaties en bouw. Het nieuwe behandelcentrum is daar een mooi voorbeeld van. De projectmanager van ENGIE Services beaamt: “De hele afdeling is opnieuw gebouwd, op de zes bestaande operatiekamers na. Deze operatiekamers zijn zowel bouwkundig als installatietechnisch geheel ge-upgrade naar de huidige wettelijke en technische ontwikkelingen. Het hele behandelcentrumcentrum is 3780 vierkante meter groot. Ook de centrale techniek is onderhanden genomen. Zo ook hebben we de huidige luchtbehandelingskasten gehandhaafd, maar intensief gerenoveerd. Alle overige installaties zijn nieuw aangebracht: denk hierbij aan medische goten, medische gassen, luchtinstallaties, nieuwe meet- en regelinstallaties, data-installaties, verpleegoproepsysteem. Het opleveren van het behandelcentrum is een race tegen de klok geweest. Dat houdt in dat we in 20 weken hebben gebouwd (mechanical complete) en in 10 weken alles in bedrijf hebben gesteld en gevalideerd. In die laatste weken hebben we ook de samenwerking met de gebruikers gezocht om de activiteiten in elkaar over te laten lopen. Dus dat is als een speer gegaan.”

Alle specialismen onder één dak
De renovatie van de bestaande bouw op locatie Molengracht is in volle gang. Uiteindelijk gaan alle afdelingen en specialismen die nu op de locatie Langendijk Breda zitten over naar Molengracht. Locatie Langendijk sluit eind 2021 definitief haar deuren. “Het hele plan noemt men bij Amphia de ‘vernieuwbouw’. Vanwege de sluiting van locatie Langendijk is er enige haast geboden bij het afronden van de renovatie. Op locatie Molengracht moeten afdelingen verhuizen om ruimtes vrij te maken voor de verbouwing. Het is één grote legpuzzel.”

Dankzij BIM meer inzicht
“Dankzij het digitale BIM (Bouwwerk Informatie Model) zijn we gestart met een 3D-werkmodel voor de nieuwbouw, nu doen we dat ook voor de renovatie. Alles wat wij verbouwen wordt in dat model verwerkt. Nu gaan we echt in het veld kijken: de bedoeling is dat als je over een paar jaar nog een keer gaat verbouwen in de nieuwbouw, dat je gewoon het model af kan geven. Nu werken we in de bestaande bouw vaak nog met revisietekeningen op witdruk, dat maakt het lastiger. Het coördineren van bestaande en nieuwe installaties is een grote uitdaging in engineering. Wel een erg leuke uitdaging. Dat komt door de goede samenwerking: we zijn echt één groot bouwteam.”

FourCare bouwt aan een duurzaam ziekenhuis
Amphia ondertekende met de Gemeente Breda een Green Deal om verduurzaming van de zorgsector te stimuleren. Voor de nieuwbouw neemt de WKO gemiddeld 85 procent van de energiebehoefte van voor zijn rekening. Daarmee vermindert het ziekenhuis de CO2-uitstoot met 80 procent ten opzichte van het bestaande gebouw. FourCare helpt het ziekenhuis zuiniger en slimmer te worden, ook in de bestaande bouw. “Het samenwerkingsverband FourCare is heel goed. Dit is echt een succesformule: we steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om dingen op te lossen. Dat vind ik bewonderingswaardig, ook vanuit de opdrachtgever en de bouwdirectie. Daar word ik wel blij van. We hebben veel uitdagingen overwonnen: van logistiek tot techniek. Je sluit met nieuwe installaties aan op bestaande installaties. Oude installaties worden ontmanteld. De installaties overstijgen de bouwgebieden, dus je moet tijdelijke voorzieningen maken. Dat betekent dat je van een bestaande situatie naar een tijdelijke situatie moet om vervolgens weer dingen over te nemen. Dat is echt een hele grote puzzel en dat krijgen wij opgelost omdat de samenwerking ontzettend goed verloopt.”