Nieuws

Oplevering rioolwaterzuiveringsinstallatie Stein nabij: laatste module symbolisch overhandigd

De compleet nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) die ENGIE in opdracht van  Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) in Stein realiseert, is bijna klaar voor oplevering. In juni wordt de zuiveringsinstallatie opgestart. Begin april, werd de laatste module van de RWZI symbolisch overhandigd aan WBL-directeur Guus Pelzer. Dit in de vorm van een maquette die de WBL-directeur kreeg uit handen van Carol Bollen, manager operations projecten ENGIE Services Zuid regio Zuidoost.

Het project is een voorbeeld voor de waterschapsmarkt dankzij innovatie op verschillende fronten. Zo is de RWZI ontworpen volgens het Verdygo-concept. Een innovatieve ontwerp- en bouwtechniek waarbij met modules wordt gewerkt. Een concept dat WBL zelf heeft ontwikkeld. 

Social return
De directeur van WBL kreeg de maquette overhandigd op de plek waar een groot deel van de modules van de nieuwe RWZI in elkaar is gezet: op de trainingslocatie van Goflex/Vakwijs in Stein. Zes mbo-studenten van dit opleidingsbedrijf hebben daar de afgelopen maanden intensief meegebouwd aan de verschillende modules. Jongeren, maar bijvoorbeeld ook een statushouder. Een bijzonder aspect van dit project in het kader van social return. 

In juni wordt de RWZI dus opgestart. Terwijl de realisatie-overeenkomst pas in oktober 2020 werd getekend. Een klus die ENGIE binnen een bouwteamopdracht met WBL en twee andere partners heeft geklaard. “Een strategische samenwerking gebaseerd op vertrouwen”, benadrukt Ronald Hoenen, regio directeur ENGIE Services Zuidoost. 

Om op deze manier te kunnen samenwerken heeft WBL in 2018 een innovatief contract gesloten met drie aannemers. Raamcontractanten waarmee WBL in een periode van zes jaar een aantal serieuze projecten wil realiseren, waaronder de RWZI in Stein. 

Champions League
Samen in de Champions League spelen. Dat is het doel dat WBL, ENGIE en de andere partners met deze strategische samenwerking voor ogen hebben. “Door elkaar wat te gunnen, elkaar te helpen groeien en elkaar vast te houden wanneer het even tegenzit, kun je mooie dingen bereiken. Dat hebben we hier laten zien”, stelt Pelzer. 
“Alles is strak volgens planning gerealiseerd. Dat was met een traditioneel aanbestedingstraject nooit gelukt”, vult Hoenen hem aan. “Iets om trots op te zijn.” Een samenwerking die smaakt naar meer, zo luidt de gezamenlijke conclusie.