Nieuws

ENGIE geeft op Schiphol duurzame boost aan luchtbehandeling

hijsen luchtbehandelingskast schiphol

Met zeven superzuinige luchtbehandelingskasten in drie techniekruimten gaat ENGIE een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van een deel van de terminal op Schiphol. Dat past in de ambitie van Schiphol om in 2030 emissievrij te zijn en in 2050 energiepositief. De gefaseerde vervanging van de bestaande installaties in vertrekhal 2, Lounge 2, aankomsthal 2 en enkele kantoren is in september van start gegaan en duurt naar verwachting nog tot april 2022. Al die tijd blijft de klimaatbeheersing van de terminal operationeel. 

De zeven luchtbehandelingskasten die ENGIE gaat plaatsen, staan opgesteld in twee techniekruimten boven de terminal. Om meer ruimte te creëren voor de nieuwe kasten, krijgt een van de techniekruimten extra dakopbouwen. Tijdens de uitvoering past ENGIE alle werktuigbouwkundige installaties in de ruimte aan, evenals de bijbehorende regeltechniek met elektrische voedingen. Ook de brandveiligheid hoort daarbij, met nieuwe sprinklers, brandmelders en een uitbreiding van de ontruimingsinstallatie. De opdracht is extra uitdagend omdat de klimaatbeheersing van de terminal tijdens de hele operatie operationeel blijft.

Duurzame bijdrage
De superzuinige luchtbehandelingskasten leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de luchthaven. Ze worden aangedreven door uiterst zuinige elektromotoren en zijn voorzien van koolstoffilters. Bovendien zijn de kasten voorzien van warmteterugwinning door middel van warmtewielen, waardoor de installaties zeer zuinig in verbruik worden.

Overtuigend plan van aanpak
Het plan van aanpak dat ENGIE presenteerde voor de gefaseerde demontage van de oude systemen en de gelijktijdige opbouw van de nieuwe luchtbehandelingskasten, overtuigde Schiphol ervan om met ENGIE in zee te gaan. ENGIE maakte vervolgens geheel op basis van de BIM-methodiek (Building Information Model) een technisch 3D-ontwerp van de drie ruimten. ENGIE’s bouwkundig partner Volkers Wessels Bouw begon in april intussen aan de dakopbouwen. In die tijd kon ENGIE het technisch ontwerp uitwerken tot een uitvoeringsgereed ontwerp dat afgelopen september werd opgeleverd. Meteen daarna ging de uitvoering van start.

Eerste kasten al geplaatst
ENGIE voert het werk in de twee ruimten gelijktijdig uit. De dakopbouwen zijn inmiddels in ruwbouw geplaatst en ook de luchtbehandelingskasten staan er al in. Binnenkort kunnen op die locaties eveneens nieuwe luchtbehandelingskasten worden geplaatst. De verwachte opleverdatum van het hele project is april 2022.

Voor meer informatie:
André Zonneveld & René Ursinus
andre.h.zonneveld@engie.com of rene.ursinus@engie.com