Nieuws

Grootste particuliere zonnepark van Nederland officieel geopend

Voorst – Donderdag 17 september is Zonneakker Voorst officieel geopend door Burgemeester Jos Penninx en gedeputeerde Jan van de Meer van de Provincie Gelderland samen met de familie Gooiker, initiatiefnemers en eigenaren van het zonnepark. Het is het grootste particuliere zonnepark van Nederland met meer dan 117.000 zonnepanelen. Goed om circa 12.000 huishoudens te voorzien van groene stroom.

Met een druk op de knop werd de zonneakker officieel geopend. Voortaan levert deze akker circa 43 GWh aan duurzame zonne-energie per jaar. De panelen zijn zo aangelegd dat er ook 600 schapen op het terrein kunnen grazen en daarmee blijft de grond dus ook van agrarisch nut.

Lokaal gebruik van energie
Om de energie ook zoveel mogelijk lokaal in te zetten nam burgemeester Jos Penninx het eerste Eneco StukjeZon® van Zonneakker Voorst in ontvangst. Eneco neemt de komende 15 jaar alle stroom af van Zonneakker Voorst en wil deze samen met de familie Gooiker zoveel mogelijk lokaal inzetten. 

Passend in de omgeving
Zonneakker Voorst is het afgelopen jaar door ENGIE ontworpen en gebouwd op 38 hectare grond en ligt vlak langs de A1 bij Wilp. ENGIE zorgde ook voor technische aansluiting op het netwerk en ontfermt zich de komende jaren over het onderhoud van het hele park, dat in real time van afstand wordt gemonitord via cctv-camera’s. Bij de inrichting van het terrein is rekening gehouden met het rendement van de zonnepanelen, maar ook met de landschappelijk inpassing. Zo is de akker omheind met een heg en is er ruimte gecreëerd voor planten en struiken om zoveel mogelijk een groen uitzicht te behouden én om de biodiversiteit van het gebied te stimuleren.

Energieneutraal

Topfonds Gelderland, waarvan Oost NL fondsmanager is, en BNG Bank zijn medefinancier van dit unieke zonnepark.  Gedeputeerde Jan van der Meer: ‘’Dit familie-initiatief levert een grote bijdrage aan de doelstelling van provincie Gelderland om energieneutraal te worden. We zijn trots dat we vanuit Topfonds Gelderland tijdens de ontwikkelfase van het project een rol kunnen spelen bij dit particuliere project met hernieuwbare energie dat leidt tot het terugdringen van fossiele brandstoffen. We nodigen andere Gelderse ondernemers uit contact op te nemen met Oost NL om initiatieven die bijdragen aan de energietransitie kenbaar te maken. En ik roep gemeenten op om juist dit soort initiatieven waarbij inwoners profijt hebben van de opbrengsten en goed betrokken worden te stimuleren.” In een eerder stadium heeft Oost NL vanuit het programma De Groeiversneller al een energievoucher verstrekt, waarmee het projectplan verder is uitgewerkt.