Nieuws

ENGIE realiseert duurzame koppeling voor Amsterdamse stadswarmtenetten

De bouw van de Amsterdam South Connection is in volle gang: deze nieuwe hulpwarmtecentrale en 3,8 km aan leiding koppelen het westelijk en oostelijk deel van het Amsterdamse stadswarmtenet aan elkaar, om zo het net nog duurzamer te maken. In 2040 moeten in totaal bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens op het gasloze warmtenet zijn aangesloten. Het gebouw krijgt een bijzondere uitstraling, met op het dak 550 zonnepanelen.

De Amsterdam South Connection (ASC) maakt straks de ringleiding van de stadsverwarming compleet door het oostelijke, niet-duurzame deel te koppelen aan het duurzame westelijke deel. Het oosten van de stad kan zo duurzamer worden verwarmd. Ook de leveringsbetrouwbaarheid van het net wordt verhoogd: de warmte komt nu immers van meer kanten.

Verdere verduurzaming
De hulpwarmtecentrale van 150 MWth bestaat uit vier boilers (met uitbreidingsmogelijkheid naar vijf), die kunnen bijspringen tijdens pieken. “Het doel is wat we ‘peak shaving’ noemen”, vertelt John Kuijs, projectmanager bij ENGIE. “De boilers zijn geïnstalleerd om bij te springen tijdens pieken. Als de piek voorbij is, schakelen we zo snel mogelijk over op de basisinstallatie, die puur op duurzame restwarmte draait.”

De ketels draaien vooralsnog op aardgas, maar het plan is om ze op duurzame bio-olie te laten branden. De boilers worden bovendien zo efficiënt mogelijk ingezet. In de punt van het gebouw komt een heetwaterbuffer die ervoor zorgt dat de ketels tijdens pieken minder hard hoeven te draaien. Verdere verduurzaming komt tot stand door 794 zonnepanelen die samen 258kWp aan piekvermogen leveren.

Visie en kennis van duurzame stadswarmtenetten
De keus van Vattenfall viel op ENGIE doordat het als technisch dienstverlener en energiebedrijf de visie en kennis in huis heeft om stadswarmtecentrales en complete duurzame stadswarmtenetten te ontwerpen, te ontwikkelen, te prefabriceren en te bouwen. De engineering is in de afrondende fase, het werk op de bouwplaats vordert gestaag. De geplande opleverdatum is 15 april 2021. De bouw van het ASC is een deel in een keten van Amsterdamse stadswarmteprojecten waaraan ENGIE bijdraagt.

Plaats en uiterlijk van de ASC zijn uniek, aldus projectmanager John Kuijs. “We bouwen in de driehoek tussen de treinsporen naar Sloterdijk, Schiphol en Utrecht, op een zichtlocatie vanaf het spoor en de A4. Het is een complex bouwwerk waarvoor we speciaal een bouwkundig specialist hebben ingeschakeld. Het wordt echt een ‘landmark’: een architectonisch hoogstandje dat ’s avonds groen oplicht.”

Corona-uitdagingen

De installatie wordt in stukken gebouwd, al het leidingwerk prefab in de eigen Mechanical Shop van de ENGIE-locatie in Zaandam. Doordat het project het stempel ‘kritische infrastructuur’ heeft gekregen, mag ENGIE tijdens de coronacrisis en bij een eventuele complete lockdown gewoon aan het project doorwerken – wel met de nodige aanpassingen om een veilige werkomgeving voor de ENGIE-medewerkers te garanderen.

Zo ging de prefabricage op twee gescheiden locaties van de shop van start, vertelt Dennes Egberts, manager van de Mechanical Shop. “Op deze manier creëerden we meer ruimte tussen de medewerkers. Door de juiste afspraken liep de totale productie van het leidingwerk geen vertraging op. De tijdige aanlevering van materialen leverde met name bij buitenlandse onderaannemers wel uitdagingen op, zodat er een goed logistiek plan was vereist voor de aanvoer en afvoer. Die uitdaging volgt nog eens als we de prefab-delen naar de locatie moeten vervoeren.”

Voor meer informatie: John Kuijs & Dennes Egberts