Nieuws

ENGIE realiseert 5200 zonnepanelen op 13 Amsterdamse metrostations

ENGIE heeft de plaatsing van 5.200 zonnepanelen op de daken van 13 Amsterdamse metrostations afgerond. Het is een initiatief van de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB. De opbrengst van deze zonnepanelen zet men in om de stations te voorzien van stroom. Met ongeveer 8000 m² aan zonnepanelen draaien de stations zo goed als energieneutraal. Zon speelt een essentiële rol in de energietransitie. Dit past perfect in de strategie van ENGIE, die samen met de gemeente Amsterdam een push wil geven aan deze transitie.

Met het initiatief dragen gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB bij aan verduurzaming van de stad. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van Vervoersregio Amsterdam en subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De gemeente Amsterdam heeft dit jaar uitgeroepen tot Jaar van Zon: dit jaar worden 12.000 zonnepanelen geplaatst op gemeentegebouwen. In totaal wekken die jaarlijks 3 gigawattuur zonnestroom op.

Energieneutraal
Alle randapparatuur zoals poortjes, verlichting en de reisinformatie is energieneutraal opgezet voor alle stations. Om de overlast van het plaatsen zoveel mogelijk te beperken, is een groot deel van de werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd in nauwe afstemming met GVB. Daarbij is een groot deel van het materiaal met speciale railvoertuigen over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak zijn gehesen. De zonnepanelen zijn geplaatst op de metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.