Nieuws

ENGIE bouwt mee aan uitbreiding en optimalisatie Amsterdams stadswarmtenet

ENGIE gaat vanaf dit voorjaar een stadsverwarmingsinstallatie, bestaande uit een hulpwarmtecentrale en een warmtebuffer, uitdenken, ontwikkelen en bouwen voor Vattenfall. Deze installatie maakt onderdeel uit van een groot project van het energiebedrijf en AEB om de transitie naar een aardgasloos Amsterdam te versnellen en de leveringszekerheid voor het groeiend aantal woningen in de hoofdstad met stadswarmte te garanderen.

De inwoners van Amsterdam ontvangen hun stadswarmte nu vanuit 2 centrales: de Diemencentrale en de centrale van AEB Amsterdam. ENGIE verzorgt de verbinding tussen de 2 warmtenetten dankzij deze nieuwe installatie.

Warmtelevering optimaliseren
De stadsverwarmingsinstallatie maakt het mogelijk om de warmtelevering naar de twee netwerken te optimaliseren en schommelingen op te vangen. Zo kan het meest gunstige moment gekozen worden voor het inschakelen van de warmtecentrale waardoor de warmteprocessen geoptimaliseerd worden en vraag en aanbod nog beter op elkaar afgestemd kunnen worden. In de buffer kan 3600 kubieke meter warm water opgeslagen worden. Dit is een kleinere versie van de warmtebuffer die Vattenfall al enige jaren bij de Diemencentrale heeft staan. Verder levert de installatie warmte tijdens pieken in de warmtevraag tijdens de koudste dagen van het jaar. Deze hulpwarmte komt uit de geïnstalleerde warmwaterboilers. Deze boilers zijn ook de back-up voor de levering vanuit de twee andere bronnen (AEB en Diemencentrale) en verhogen dus de betrouwbaarheid van het complete gekoppelde netwerk.

Jarenlange ervaring
Door de functies van de stadsverwarmingsinstallatie (koppelen, bufferen en opwekken) kan Vattenfall de groei in stadsverwarming garanderen en optimaliseren. ENGIE heeft als technisch dienstverlener jarenlange ervaring met en visie op het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van stadswarmte-installaties en van complete stadswarmtenetten.