Nieuws

Consortium FourCare start ‘vernieuwbouw’ Radboudumc voor zorg van de toekomst

Nijmegen, 24 april 2019 – Naast de huidige hoofdingang van het Radboudumc verrijst de komende drie jaar een gloednieuw hoofdgebouw van negen verdiepingen. Dinsdag 23 april was de officiële startdatum van de bouw, die wordt uitgevoerd door consortium FourCare, bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, ENGIE Services en Unica. Door de krachtenbundeling heeft FourCare vier keer zoveel kennis en kunde in huis voor het realiseren van nieuwbouw en verbouw van ziekenhuizen. Als één team met bewezen resultaten in samenwerking gaat de combinatie nu ook voor het Radboudumc een nieuwe omgeving realiseren die aansluit op hun wensen en behoeften van patiënten, medewerkers en bezoekers.

Juist omdat het umc fors investeert in slimme technologie en nieuwe werkprocessen, kan er compacter worden gebouwd en komen er 100.000 minder vierkante meters dan in de oudbouw. Die efficiencyslag gaat vanzelfsprekend niet ten koste van de patiënten of de zorgverleners. Het nieuwe Hoofdgebouw vervangt een groot aantal gebouwen dat niet meer aan de huidige wensen en standaarden van het Radboudumc voldoet. In het Hoofdgebouw werken straks verschillende specialismes samen. Er komen poliklinieken, verpleegafdelingen, dagbehandelingen en kantoorruimtes voor medisch personeel. Ook komt hier de nieuwe hoofdingang van het Radboudumc.

Persoonsgericht en innovatief
Het nieuwe gebouw staat symbool voor de toekomst van de zorg die Radboudumc voor ogen heeft, stelt Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. “Ons hogere doel is straks binnen bereik. We zijn straks in staat om efficiënter optimale zorg te leveren. Een efficiency die overigens niet ten koste zal gaan van de patiënt of de zorgverlener.”

FourCare ziet er naar uit met haar expertise een bijdrage te leveren aan deze ambities. “Dat Radboudumc voorop wil lopen in technologie en innovatie, maakt dit een hele interessante en leuke opdracht. Er zitten veel intelligente componenten in het nieuwe gebouw”, weet Unica-CEO John Quist. Ook het duurzaamheidsaspect is volgens Hein Trebbe sr., directeur bij Trebbe, cruciaal. “Het Radboudumc gaat voor duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. In 2030 wil het ziekenhuis energieneutraal zijn. Ik vind het een eer dat FourCare een bijdrage mag leveren aan dit ziekenhuis van de toekomst en aan betaalbare zorg.”

Duurzaam ziekenhuis van de toekomst
Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc vorig jaar al het internationale BREEAM excellent-certificaat. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen, met zo min mogelijk schade voor het milieu. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen dan ook een belangrijke rol.

Noviteit in het nieuwe gebouw zijn straks de 150 slim ontworpen eenpersoons patiëntenkamers, die voldoen aan de principes van ‘healing environment’. Dankzij videoprojectie op de wanden kan de sfeer van de kamer worden aangepast aan de wensen patiënt, ditzelfde geldt voor de inrichting van de kamers.

Over FourCare
Het FourCare consortium bestaat uit Trebbe, Van Wijnen, ENGIE Services en Unica. FourCare realiseert de vernieuwbouw van het hoofdgebouw van het Radboudumc en verzorgde in het verleden ook de realisatie van het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda. Het consortium voert daar de komende jaren ook de geïntegreerde en duurzame renovatie van het bestaande Amphia-ziekenhuisgebouw uit.