Zonne-energie opslaan of salderen?
Jouw eigen opgewekte zonne-energie opslaan en zelfvoorzienend worden als het om energie gaat. Voor veel mensen klinkt het als een ideale situatie. Wanneer jij zonnepanelen aanschaft wek je misschien wel meer energie op dan je direct verbruikt. Maar wat is slim en voordelig om te doen met deze extra energie? Is het verstandig om jouw zonne-energie op te slaan in een eigen batterij, of kun je beter terugleveren? Wij leggen je de mogelijkheden uit.
In het kort: hoe werkt het opwekken van zonne-energie?
Zonnepanelen zijn eigenlijk kleine fabriekjes die energie van de zon opnemen en omzetten naar bruikbare energie voor in huis. Ieder paneel bestaat uit zonnecellen en deze zetten daglicht direct om in gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet direct bruikbaar is in onze woningen, bevat een zonnepaneelsysteem ook een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat jij de stroom thuis kunt gebruiken. Lees meer over zonnepanelen en download ons gratis Zonnepanelen Magazine!
Download het Zonnepanelen MagazineMaandlasten verlagen door terugleveren en salderen
De zon schijnt overdag, terwijl jij (waarschijnlijk) voornamelijk energie verbruikt in de avond. Daarom is de meest voor de hand liggende keuze om jouw opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Zo kunnen andere huishoudens gebruikmaken van jouw zonne-energie. In de avonduren gebruik je dan weer stroom van het elektriciteitsnet. Hebben de zonnepanelen meer energie opgewekt dan jij verbruikt, dan verkoop je jouw teveel aan stroom als het ware aan het net. Het kan ook gebeuren dat de zonnepanelen niet genoeg energie hebben opgewekt ten opzichte van jouw verbruik. Dan wordt aanvullende stroom uit het elektriciteitsnet gebruikt. Op jouw energierekening wordt een berekening gemaakt van de hoeveelheid verbruikte en opgewekte energie in kWh. Dit berekeningsproces noemen we salderen. Boven de salderingsgrens (gelijk aan de hoeveelheid energie die het net aan jou heeft geleverd) ontvang je een terugleververgoeding. Er zit geen limiet aan het terugleveren.Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij
Hoewel terugleveren en salderen het meest voorkomt in Nederland, is dit niet de enige mogelijkheid die je hebt. Je kunt ook een eigen speciale thuisbatterij aanschaffen bij jouw zonnepanelen, waarin je de opgewekte zonne-energie kunt opslaan. Stroom die jij niet direct gebruikt gaat dan naar de thuisbatterij. Wanneer je bijvoorbeeld ‘s avonds elektriciteit nodig hebt, kun je hiervoor de batterij gebruiken. Let echter wel op dat een batterij een bepaalde capaciteit heeft. Wanneer de batterij vol is en jouw zonnepanelen wekken nog steeds stroom op, dan gaat deze stroom verloren. Is de batterij leeg maar heb je nog wel stroom nodig, dan kun je gewoon stroom krijgen via het net.Zonne-energie zelf opslaan in thuisbatterij nog niet rendabel
Voor wie droomt van helemaal ‘off the grid’ leven, klinkt het opslaan van eigen opgewekte zonne-energie waarschijnlijk aantrekkelijk. Maar financieel gezien is een thuisbatterij nog geen aantrekkelijke optie. Salderen is nu namelijk gratis en zal de komende jaren gratis blijven. Het terugleveren levert jou direct een besparing op de jaarafrekening op en zorgt dat jij misschien zelfs geld terugkrijgt.
In de toekomst kan de financiële aantrekkelijkheid natuurlijk veranderen. Ontwikkelingen in accutechnologie gaan momenteel erg snel, helemaal met de opmars van elektrisch vervoer. Het is niet onwaarschijnlijk dat we deze toepassingen op een gegeven moment ook in huis kunnen gaan gebruiken.
Ontdek wat voor jou de beste optie is
Salderen en eigen opgewekte zonne-energie opslaan hebben beide hun voordelen, dan wel financieel of om uit eigen overwegingen onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Vraag een vrijblijvende offerte aan om inzicht te krijgen in wat er mogelijk is en welke investering daarbij hoort.
Vrijblijvende offerte aanvragenBrowserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.