Blog

Salderen? Wat is dat nou?

Als jij voor zonnepanelen gaat, doe je dat waarschijnlijk in eerste instantie omdat je jouw eigen, groene energie wilt opwekken. Groot voordeel hierbij is natuurlijk dat de kosten op jouw energierekening dalen. Overdag zijn de meeste mensen alleen vaak niet thuis, en dat is nou net het moment dat de zonnepanelen het meeste opwekken. Wat gebeurt er dan met deze opgewekte energie?

Zelf opgewekte energie gaat gelukkig niet verloren, maar lever je terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt alle energie die je hebt teruggeleverd aan het net, van jouw verbruikte stroom afgetrokken. Dat heet salderen. 

In de zomer wekken jouw zonnepanelen veel groene energie op, waarschijnlijk meer dan dat je op dat moment verbruikt. In de winter kan het voorkomen dat jouw zonnepanelen juist niet genoeg opwekken, waardoor jij stroom van het net verbruikt, als aanvulling op de opgewekte stroom van jouw eigen zonnepanelen. Salderen is dus de rekensom van deze twee gegevens.

In onderstaande video legt onze energiecoach Joris Pouw het voor jou uit.

Terugleververgoeding

Als jij meer energie verbruikt dan je zelf hebt opgewekt met jouw zonnepanelen, betaal je over het verschil het leveringstarief van jouw energieleverancier. Gebruik je minder energie dan je zelf opwekt, dan krijg je over iedere kilowattuur die je teruglevert een vergoeding. Bij ENGIE is dit het kale leveringstarief. Dat is het bedrag wat je betaalt voor elektriciteit, zonder de energiebelasting, btw en netbeheerkosten. Extra opgewekte energie gaat dus niet verloren!

Download ons Zonnepanelen Magazine

Enthousiast geworden over zonnepanelen? Download ons Zonnepanelen Magazine! In dit magazine lees je de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen. Zo weet jij of jouw dak geschikt is en wat de kosten en opbrengsten voor jou zijn. De zon lacht je toe!