Blog

Verstevig je rol als energiecoöperatie: 5 tips

ENGIE wil energie begrijpelijk maken voor iedereen en vertellen wat er allemaal kan in een veranderende energiewereld. Zodat iedereen aan de slag kan met duurzame keuzes.

Vrijdag 29 november vond het grootste landelijke evenement over lokale duurzame energie plaats: HIER opgewekt. Als sponsor van het evenement, was ENGIE uiteraard ook aanwezig. Om in gesprek te gaan met energiecoöperaties over hoe we hen kunnen ondersteunen bij het realiseren van lokale duurzaamheid.

Het onderwerp van deze achtste editie was “Klimaatakkoord: Hoe dan? Zo dus!”. De organiserende branchevereniging Energie Samen tekende dit akkoord tijdens het evenement in bijzijn van Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatakkoord. Daarmee committeert Energie Samen zich direct aan de afspraken in het Klimaatakkoord, met name over participatie. In het akkoord is de ambitie opgenomen dat in de toekomst 50% van de duurzame energieproductie in eigendom is van de lokale omgeving. En energiecoöperaties kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Veel sneller dan de politiek

Volgens Nijpels gaan de coöperaties veel sneller dan de politiek (dit jaar zijn er bijna 100 nieuwe energiecoöperaties opgericht, wat het totaal in Nederland op 582 brengt). De branchevereniging benoemde heel bewust “de gezelligheid” rondom de coöperaties om van daaruit gezamenlijk de doelstellingen te bereiken. Hun oproep: maak het niet te serieus, maar realiseer het vooral samen en vergeet vooral niet te vieren wat je bereikt (hebt).

Bij ENGIE begrijpen we dat al die lokale initiatieven van onder andere energiecoöperaties samen voor een grote impact zorgen. Daarom ondersteunen wij graag hierin. Dankzij onze unieke combinatie van energie en technologie, kunnen wij een totaaloplossing bieden voor jouw coöperatie. We hebben alles in huis om samen met jou te werken aan lokale duurzaamheid. Van advies en ledenwerving tot installatie en onderhoud van de zonnepanelen en van het activeren van de omgeving tot het bieden van een scherp energieaanbod voor de leden. Natuurlijk voeren we de Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling) kosteloos voor jouw leden uit, zodat zij jaarlijks profiteren van de korting op de energiebelasting. Wij gaan graag met jou in gesprek over hoe wij jouw coöperatie kunnen helpen om jouw regio verder te verduurzamen.

5 tips

Tijdens het druk bezochte evenement, heeft ENGIE ook een presentatie mogen verzorgen. Tijdens deze presentatie namen wij geïnteresseerden mee in hoe coöperaties hun rol kunnen verstevigen. Hierbij kwamen vijf concrete tips naar voren.

Benieuwd naar het verhaal en de tips?

Lees wat wij voor jouw coöperatie kunnen betekenen