Blog

Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie?

Kan ik met mijn elektrische auto op vakantie?

De zomervakantie zit er weer aan te komen. Als jij in een elektrische auto rijdt, overweeg je misschien wel met deze auto op reis te gaan. Maar kan dat zomaar, met een elektrische auto op vakantie gaan naar het buitenland? Wij zochten het voor je uit!

Met de ENGIE-laadpas kun je terecht bij ruim 220.000 openbare laadpunten in binnen- en buitenland. Vraag direct onze gratis laadpas aan. Zo kun je zorgeloos op vakantie.

Welke Europese landen zijn geschikt voor elektrische auto’s?

Met meer dan 30.000 oplaadpunten loopt Nederland in Europa voorop als het gaat om elektrisch vervoer. Met jouw elektrische auto kun je in Nederland altijd wel ergens in de buurt terecht bij een publieke laadpaal. Daarnaast ervaren veel mensen het gemak van een eigen laadpaal bij huis. In het buitenland ligt dit iets anders. Veel Europese landen zijn nog niet zo ingespeeld op elektrische auto’s als Nederland.

Gelukkig zijn er een aantal landen waar je, met wat voorbereiding, prima op vakantie kunt met jouw elektrische auto. Vooral Noorwegen is goed ingespeeld op elektrische auto’s, maar ook in Duitsland en Groot-Brittannië kun je gerust met jouw elektrische auto op vakantie. Er zijn in deze landen genoeg openbare laadpalen te vinden (tip: voor het vinden van laadpalen bestaan verschillende handige apps) en veel hotels beschikken over een laadpaal voor gasten. Vakanties naar overige Europese landen vergen meer voorbereiding. Maar waar je ook heen gaat: zoek vooraf altijd goed uit waar je terecht kunt bij een laadpunt.

Kan ik mijn eigen laadpas in het buitenland gebruiken?

In Nederland zijn we gewend dat we met een laadpas vrijwel overal onze elektrische auto kunnen opladen. In het buitenland staan ze hier nog wel eens van te kijken: in sommige Europese landen zijn meerdere passen nodig om bij verschillende oplaadpunten te kunnen laden. Of je jouw eigen laadpas voor andere elektrische oplaadpunten in Europa kunt gebruiken is lastig te zeggen. Het hangt af van jouw type laadpas en van jouw bestemming. Controleer daarom altijd voor vertrek wat er in jouw situatie geldt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Waar kun je met de ENGIE-laadpas terecht?

Heb ik in het buitenland een andere laadkabel nodig?

Voor het opladen in Nederland, zowel bij openbare laadpalen als bij een laadpaal thuis, gebruik je een type 2 (Mennekes) laadkabel. Over het algemeen kun je deze kabel ook gebruiken als je met jouw elektrische auto op vakantie naar het buitenland gaat. In Frankrijk en Italië kan het echter nog wel eens voorkomen dat je een type 3C-stekker nodig hebt. Check daarom voor je met jouw elektrische auto op vakantie gaat, goed welke laadkabel je op jouw bestemming nodig hebt.

Tips voor een vakantie met jouw elektrische auto:

  1. Plan jouw reis voor vertrek
    Breng vooraf laadpunten op jouw route in kaart, zodat je precies weet waar je jouw auto kunt opladen.
  2. Zorg voor genoeg speling in uw planning
    Het landschap, weer, files en het trekken van een caravan of vouwwagen hebben invloed op de actieradius van jouw elektrische auto. Het kan dus zijn dat je eerder moet laden dan je in Nederland gewend bent.
  3. Controleer welke laadpas(sen) en laadkabel(s) je nodig hebt tijdens jouw reis
    Zo weet je precies welke middelen je hebt om jouw elektrische auto onderweg te kunnen opladen.
Vraag de ENGIE-laadpas aan