Verwarming

Gasprijzen 2022

Wat gaat gaat er gebeuren met de gasprijzen in 2022? Dit is een vraag die vele huishoudens bezighoudt. De prijzen van aardgas zijn in het afgelopen jaar wereldwijd flink gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder de Russische inval in Oekraïne en een krap aanbod aan gas. Wat voor invloed heeft dit op de gasprijs per m3 in 2022? En wat kun je zelf doen om je kosten laag te houden? Je leest het op deze pagina.

De gasprijzen gaan door het dak

Nog nooit waren de gasprijzen zo hoog als in het afgelopen jaar. De prijzen voor gas zijn in een korte tijd flink gestegen. De laatste keer dat deze prijzen voor zo’n lange periode zo hoog stonden was in 2013. Waar je in augustus 2021 rond de €0,35 per m3 gas betaalde (excl. overheidsbelastingen, btw en transportkosten), lag de prijs van een kuub gas in december op €0,80 tot zelfs € 1,00. Dat is een prijsstijging van maar liefst 100% tot 200%. Niet alleen de prijs per m3 gas stijgt. Ook de belasting over gas wordt duurder. Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2022 de energiebelasting voor gas met 2 cent per m3 gaat stijgen. Met een gemiddeld verbruik van 1.240 kuub per jaar, betaal je als huishouden dus €24,80 meer aan belasting voor gas. De Nederlandse overheid wil met deze belastingverhoging ervoor zorgen dat de Nederlandse huishoudens minder gas gaan gebruiken en uiteindelijk van het gas afgaan. Met deze ontwikkelingen zal de gasprijs per m3 in 2022 ook weer hoog blijven.

Waarom hoge gasprijzen in 2022?

Hoe zijn deze hoge gasprijzen ontstaan? Lees er alles over in het uitgebreide blog "Een terugblik op een roerig energiejaar" of bekijk de infographic waarin we alles op een rij hebben gezet. Er zijn verschillende oorzaken. Zo is er een krapte op de markt ontstaan door koude winters. Azië had de koudste winter sinds 50 jaar en ook in Nederland duurde winter tot in april. Verder ontving de gasindustrie in Texas ook een flinke klap dankzij de extreem koude temperaturen in februari. Door deze ontwikkelingen zijn meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat geweest om de gasvoorraden weer aan te vullen.

De Russische inval in Oekraïne is momenteel een van de grootste oorzaken dat de gasprijzen zo hoog zijn. Nederland en Europa is grotendeels afhankelijk van Russisch gas. Door de onzekerheden schieten de prijzen omhoog. Zonder Russisch gas kunnen we niet aan alle vraag naar gas in Nederland voldoen. Terwijl er niet direct alternatieven voor handen zijn. Met het beperkte aanbod aan gas en de toename aan gasvraag, zullen de gasprijzen per m3 in 2022 nog hoog blijven. Ontdek hoe jij kunt besparen.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Gratis 4-sterren app voor inzicht en advies

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,1 

 

Binnen 1 minuut berekend

Zo houd je kosten laag

Veel huishoudens gaan de hoge gasprijzen per m3 in 2022 voelen in hun portemonnee. Hoeveel dit wordt hangt af van het energieverbruik en het energiecontract dat je hebt. Door gas te besparen is het mogelijk om de hoge kosten voor gas te beperken. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals de verwarming lager zetten, het plaatsen van tochtstrippen op je ramen en korter douchen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Ontvang persoonlijk advies
Persoonlijk energieadvies

Invloed op Nederlandse huishoudens

Met de hoge gasprijzen in 2021 en de verhoogde energiebelastingen op gas gaan de huishoudens in 2022 weer flink moeten betalen voor hun energieverbruik. Hoeveel dit precies is hangt af van je energiecontract en de mate van energieverbruik en het verloop van de gasprijs per m3 in 2022. Het is daarom nooit verkeerd om goed je energiecontract door te nemen om niet tegen onverwachte kosten aan te lopen. Hoeveel je meer gaat betalen is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en de mate waarin je woning geïsoleerd is. Zo zullen de kosten voor iemand met een vrijstaande woning die niet goed geïsoleerd is flink wat hoger uitkomen dan iemand met een volledig geïsoleerd appartement.

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag