Veelgestelde vragen thuis opladen Thuis uw auto opladen heel eenvoudig

Welk type laadpaal heb ik nodig?

Welk type laadpaal u nodig hebt, hangt af van welk type auto u hebt en uw persoonlijke wensen. Wanneer u kiest voor een laadpaal thuis, kunt u uit verschillende opties kiezen. Wilt u bijvoorbeeld een laadpaal of een wandmodel, wilt u dat de paal beschikt over een kWh-meter en komt de paal in uw garage of is er graafwerk nodig om hem te plaatsen? Alle opties worden stap voor stap met u doorgenomen wanneer u een offerte aanvraagt.

Mag ik een laadpaal plaatsen?

Of u een laadpaal mag plaatsen, hangt af van een aantal factoren. Heeft u een eigen parkeerplaats op eigen terrein? Dan bent u vrij om zelf een laadpaal aan te schaffen. Ook wanneer u geen eigen parkeerplaats heeft, zijn er mogelijkheden. Bij veel gemeenten in Nederland kunt u een laadpaal aanvragen. U moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen en de gemeente beslist dan of er een laadpaal komt op de aangevraagde plek. U bent zelf dan geen eigenaar van de laadpaal. De laadpaal kan dus door iedereen worden gebruikt. Bekijk de mogelijkheden bij u in de gemeente.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoe snel een elektrische auto is opgeladen is afhankelijk van hoe groot de accu van uw auto is en hoe snel uw auto kan opladen. Gemiddeld duurt het zo’n 3 á 4 uur om een elektrische auto volledig op te laden. Bij een snellaadpunt is de auto in zo’n 30 minuten van 0 naar 80% opgeladen.

Is een eigen laadpaal goedkoper?

Thuis laden is goedkoper dan openbaar laden. Thuis betaalt u namelijk enkel uw eigen stroomtarief. Maar, een eigen laadpaal kost natuurlijk wel geld. Omdat er eerst een investering moet worden gedaan duurt het een tijd voordat u echt geld gaat besparen. Een laadpaal thuis is dus zeker goedkoper, het duurt alleen een tijd voordat u uw investering heeft terugverdiend.

Mag ik een laadpaal zelf aansluiten?

Het is mogelijk om zelf uw laadpaal aan te sluiten. Doe dit alleen wanneer u goed weet wat u doet. Een laadpaal aansluiten is een ingewikkelde klus. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom raden wij aan om dit door een professional te laten doen.

Heb ik een extra groep nodig voor een laadpaal?

In de meeste situaties moet een laadpaal op een aparte groep worden aangesloten. De bestaande groepen in een meterkast zijn vaak van onvoldoende grootte om een laadpaal op aan te sluiten én alle andere apparaten ook werkend te houden. Daarom moet er in de meeste gevallen een extra groep in de meterkast komen.

Kan ik 2 auto’s opladen met 1 laadpaal?

Aan de standaard laadpalen kan slechts één auto worden opgeladen. Maar, er zijn wel speciale dubbele laadpalen waaraan twee auto’s kunnen worden opgeladen. 

Kan ik elektrisch rijden op zonne-energie?

Ja, dat kan zeker! Wanneer u naast een laadpaal ook zonnepanelen heeft, kunt u uw auto opladen met uw eigen opgewekte energie. Zo betaalt u niet meer voor de stroom waarmee u uw auto oplaadt en rijdt u dus – los van de investering – gratis!

Hoe ga je als VVE om met laadpalen?

Een VVE kan er voor kiezen een of meerdere laadpalen te plaatsen op het parkeerterrein. Het is dan wel van belang dat de parkeerplaats zich bevindt op grond van de VVE. Wanneer de parkeerplaats hierbuiten valt, en dus gemeentegrond is, bepaalt de gemeente of er wel of geen openbare laadpaal op komt. 

Wanneer het gaat om grond van de VVE, dan is het belangrijk de mede-eigenaren in te lichten. Er moet namelijk een keuze worden gemaakt of het een individuele installatie wordt, die door één van de eigenaren gebruikt wordt, of dat het een gemeenschappelijke installatie wordt. In beide gevallen moet namelijk goed gekeken worden naar de kostenverdeling. 

Er moet dus altijd toestemming worden gevraagd en afspraken worden gemaakt met de VVE. Bekijk meer informatie over laadpunten voor VvE's.