Image

1-fase of 3-fase laadpaal

Als je elektrisch rijdt, is het belangrijk om over het opladen van jouw auto na te denken. Met een eigen laadpaal, kun je altijd met een volle accu de weg op. Bij de keuze voor een geschikte laadpaal, moet je wel weten welke elektriciteitsaansluiting je hebt: 1-fase of 3 fase. Het is belangrijk om jouw laadpaal hier op af te stemmen.

Ontvang persoonlijk advies Bekijk onze laadpalen

Wat houdt een 1-fase of 3-fase laadpaal in?

Voordat je een laadpaal aanschaft, is het belangrijk om te weten hoeveel fasen jouw elektriciteitsaansluiting heeft. Dit kan namelijk de keuze voor een laadpaal beïnvloeden. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen een 1- en 3-fase meterkast.

1-fase aansluiting

De 1-fase elektriciteitsaansluiting is vaak terug te vinden in woningen van voor 2011. Een 1-fase meterkast is geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Alleen wanneer jij een laadpaal wil aanschaffen, kan het zijn dat een 1-fase aansluiting niet genoeg vermogen biedt. Een laadpaal die geschikt is voor een 1-fase aansluiting, is de laadpaal met een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3,7 kW. Wil je liever een laadpaal met meer vermogen, dan kun je er voor kiezen jouw elektriciteitsaansluiting aan te laten aanpassen. Je kunt dit aanvragen bij jouw netbeheerder. Je kunt ook kiezen voor Dynamic Load Balancing. Hiermee voorkom je dat je energienetwerk overbelast raakt op het moment dat je veel vermogen vraagt.

3-fase aansluiting

Een 3-fase aansluiting kan op hetzelfde moment meer vraag van elektriciteit aan. Deze aansluiting levert drie keer meer vermogen dan een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting is dan ook bijna noodzakelijk als je meerdere elektrische apparaten hebt die veel stroom nodig hebben. Bijvoorbeeld een warmtepomp, elektrische kookplaat en een laadpaal. Omdat een 3-fase aansluiting meer vermogen biedt, kun je hierbij ook kiezen voor een laadpaal met meer vermogen, bijvoorbeeld 11 kW.

Hoe weet je jouw aansluiting?

Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.

Weet je het toch niet zeker? Dan kun je ook op zoek gaan naar het meternummer (EAN-code). Bij slimme meters staat dit nummer meestal onder de streepjescode. Bij traditionele meters vind je het nummer vaak achter de aanduiding 'No'. Op de website van jouw netbeheerder kun je met het meternummer en jouw postcode vervolgens achterhalen welk type aansluiting je hebt.

Image

Het voordeel van een geschikte laadpaal

Zodra je weet welke aansluiting je hebt, kun je bepalen of een eventuele uitbreiding van jouw meterkast nodig is. Heb je een elektrische auto met een laag laadvermogen? Dan is een 1-fase laadpaal met een laadvermogen van 3,7 kW al snel voldoende. Heb je een auto die een hoger laadvermogen aan kan? Dan is een 3-fase laadpaal voor jou het beste. Het laadvermogen is maximaal 11 kW. Je auto kan daarmee dus een stuk sneller laden.

Er zijn overigens ook laadpalen beschikbaar met een laadvermogen van 22 kW. Hiermee ben je vooral goed voorbereid op de toekomst. Er zijn nu nog maar weinig elektrische auto's die met zoveel vermogen kunnen laden. Daarnaast kan een standaard 3-fase aansluiting van een woning een maximaal vermogen van 11 kW aan.

Bekijk onze laadpalen
Image

De beste laadpaal voor jou

Niet iedere laadpaal is dus geschikt voor iedere situatie. Heb je nou een 1-fase of 3-fase laadpaal nodig? Wij helpen je graag bij de keuze voor een geschikte laadpaal. Vraag nu persoonlijk laadpaal-advies aan en ontvang direct een vrijblijvende offerte. Zo weet je exact waar je toe bent.