Heb ik een 1-fase of 3-fase aansluiting? 

Voor u een laadpaal aanschaft, is het belangrijk om te weten hoeveel fasen uw groepenkast heeft. Dit kan namelijk de keuze voor een laadpaal beïnvloeden. Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een 1- en 3-fase groepenkast.

1-fase groepenkast

De 1-fase groepenkast is vaak terug te vinden in woningen van voor 2011. Een 1-fase meterkast is zeer geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Alleen wanneer u een laadpaal wilt aanschaffen, kan het zijn dat een 1-fase groepenkast niet genoeg vermogen biedt. Een laadpaal die geschikt is voor een 1-fase groepenkast is de laadpaal met een vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 3,7 kW. Mocht u liever een laadpaal willen met meer vermogen, kunt u er voor kiezen uw groepenkast te laten vervangen. U kunt een uitbreiding van uw meterkast aanvragen bij uw netbeheerder.

Of u een 1-fase groepenkast hebt, is makkelijk te achterhalen. Als er op uw kWh-meter 220/230V staat, hebt u een 1-fase groepenkast.

3-fase groepenkast

3 fase groepenkasten zijn vaak gebruikt bij woningen van na 2011. Een 3-fase groepenkast kan een gelijktijdig verbruik van meer dan 8000 Watt aan. Een 3-fase groepenkast is ideaal voor een zwaardere laadpaal. Een 3-fase laadpaal heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is 11 kW.

Een 3-fase groepenkast is te herkennen aan de volgende punten:

  • Er is 3x220/230V op uw kWh-meter af te lezen
  • Er is 380/400v op uw kWh-meter af te lezen
  • Er komen 4 draden uit de onderkant van uw groepenkast
Vraag een offerte aan

Lees verder
Laadpaal advies

De beste laadpaal voor uw auto