Vragen laadpalen Alle veelgestelde vragen over laadpalen op een rij

Welke soorten laadpalen zijn er?

Er zijn vier soorten laadpalen: een privé laadpaal, een zakelijke laadpaal, een publieke laadpaal en een snellaadpaal.

  • Een privé laadpaal is een laadpaal bij u thuis. Deze staat op uw eigen terrein bijvoorbeeld langs de oprit of in een garage of aan het huis. Deze wordt veelal alleen door de eigenaar gebruikt. U kunt kiezen voor een slimme laadpaal waarmee u de laadkosten kunt verrekenen en automatisch doorsturen naar uw bedrijf of leasemaatschappij.

  • De zakelijke laadpalen zijn laadpalen die bedrijven op hun eigen terrein plaatsen voor hun bezoekers, klanten en werknemers. Bij een zakelijke laadpaal kan een bedrijf zelf instellen of ze voor het laden kosten in rekening brengen. Hotels of restaurants kunnen het ook als een 'extra' gratis service aanbieden voor hun klanten. Deze laadpaal kunt u ook openstellen voor alle laadpassen. Iedere bezoeker kan met zijn eigen laadpas beginnen te laden. Via het backoffice systeem worden deze kosten doorberekend.

  • Een publieke laadpaal is door iedereen te gebruiken met een laadpas. Deze laadpalen staan vaak op parkeerplaatsen in wijken of op drukbezochte plekken. Staat er nog geen openbare laadpaal bij u u in de buurt? Dan kunt u zelf een openbare laadpaal aanvragen in de gemeente waar u werkt of woont. U kunt een openbaar oplaadpunt aanvragen bij uw gemeente.

  • Een snellaadpaal laadt zoals de naam al zegt de auto sneller op dan een reguliere laadpaal. U heeft voor deze snellaadpalen een speciale laadpas nodig. Deze laadpalen staan vaak naast de snelweg, bijvoorbeeld bij tankstations. Het laden en aanschaffen van een snellaadpaal is duurder dan alle andere laadpalen. Het laden bij een snellaadpaal gaat met gelijkstroom, waardoor er sneller geladen wordt. 

Welk type laadpaal heb ik nodig?

Dit ligt aan het laadvermogen van uw auto en de laadcapaciteit die beschikbaar is. Wanneer u kiest voor een laadpaal thuis of een laadpaal bij uw zaak dan kunt u uit verschillende opties kiezen. Alle opties worden stap voor stap met u doorgenomen wanneer u een offerte aanvraagt

U kunt gebruikmaken van ons laadpaal advies. U geeft aan welke auto en type u heeft en u krijgt advies welke laadpaal het beste bij u past.

Wat kost een laadpaal?

ENGIE heeft verschillende soorten laadpalen. De prijs van een laadpaal hangt sterk af van welke opties erop zitten. Bij ENGIE heeft u al een laadpaal vanaf 895 euro inclusief installatie. En kiest u voor een laadpaal die u zelf installeert dan heeft u al een laadpaal voor € 595.

Wat zijn de installatiekosten van een laadpaal?

Bij ENGIE kunt u kiezen voor een laadpaal inclusief installatie. U kiest dan een laadpaal en wij komen de laadpaal bij u installeren. U kunt de laadpaal zelf plaatsen en aansluiten eventueel kan ENGIE nog een installatiecheck doen. We checken dan of de laadpaal veilig is aangesloten en voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoe snel een elektrische auto is opgeladen is afhankelijk van hoe groot de accu van uw auto is en hoe snel uw auto kan opladen. Gemiddeld duurt het zo’n 3 á 4 uur om een elektrische auto volledig op te laden. Bij een snellaadpunt is de auto in zo’n 30 minuten van 0 naar 80% opgeladen.

Wat is de beste laadpaal?

Dit is afhankelijk van het soort auto en hoeveel laadcapaciteit deze heeft en welke wensen u heeft. We geven u graag advies via ons laadpaal advies, kies uw auto en type en bekijk het laadpaal advies.

Wat is de snelste laadpaal?

De snelste laadpaal is de snellaadpaal die vaak langs snelwegen te vinden zijn. Deze laadpalen laden de auto in ongeveer 15 tot 20 minuten op van 0 naar 80%. Het nadeel van deze laadpaal is wel dat ze uw auto maar tot 80% opladen. Wanneer ze de auto volledig zouden opladen is dit schadelijk voor de batterij en slijt deze sneller.

Hoe veilig is een laadpaal?

Een laadpaal moet aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Zo staat er geen stroom op de laadpaal wanneer de stekker niet of niet goed is aangesloten. Ook wanneer de laadkabel wordt losgetrokken, stopt het laadproces onmiddellijk. Hierdoor is het opladen met een laadpaal heel veilig.

Hoe werkt een laadpaal?

Een laadpaal laadt een elektrische auto op. Hiervoor heeft u een laadkabel en vaak een laadpas nodig. Sommige laadpalen hebben een vaste laadkabel, maar bij de meeste moet u deze zelf meenemen. Deze wordt standaard met uw auto meegeleverd.

U bevestigt de laadkabel aan de paal en aan uw auto. Met de laadpas identificeert u uzelf bij de paal. Als het een openbare laadpaal is weet de paal naar wie de rekening moet. Ook bij uw privé laadpaal moet u uzelf identificeren. Dit is om te voorkomen dat anderen met uw laadpaal gaan laden.

Wanneer de kabel goed bevestigd is, begint de paal met het opladen van de auto. Het ligt aan het vermogen van de laadpaal hoe lang het opladen duurt. Wanneer de auto volledig is opgeladen, stopt de stroomtoevoer. De auto laadt dus alleen wanneer de kabel goed is aangesloten en stopt automatisch wanneer de auto is opgeladen. Hierdoor is het gebruik van een laadpaal zeer veilig.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een laadpaal?

Als u thuis of op het werk een laadpaal wilt plaatsen op uw eigen grond dan heeft u geen vergunning nodig. Heeft u geen eigen grond om een laadpaal te plaatsen, dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen bij uw gemeente. Bekijk de mogelijkheden in uw gemeente.

Zijn er laadpalen met een ingebouwde batterij en zonnepanelen?

Er zijn (nog) geen laadpalen met een ingebouwde batterij om zonnestroom in op te slaan. Als u zelf thuis zonnepanelen heeft dan kunt u uw auto opladen met uw eigen opgewekte zonne-energie.

Kan ik mijn elektrische fiets opladen met een laadpaal?

Nee, een elektrische fiets heeft een andere oplader die niet past op een laadpaal. Een accu van een elektrische fiets kunt u gewoon binnenshuis aan het stopcontact opladen.

Zijn er ook al laadpalen die geschikt zijn voor vrachtwagens?

Op het moment zijn er nog maar weinig elektrische vrachtwagens, maar de mogelijkheid is er zeker! Voor de elektrische vrachtwagens zijn speciale laadpalen ontwikkeld.

Kan ik mijn laadpaal aanmelden bij routeplanners?

Op www.oplaadpalen.nl kunt u uw laadpaal aanmelden. Ze verzamelen en corrigeren de locatie en beschikbaarheidsgegevens van alle oplaadpunten, dit zijn zowel de openbare oplaadpalen als ook de semi-publieke oplaadpalen bij restaurants, winkels of bij mensen thuis.

Waarom niet rijden op waterstof?

Ook waterstofauto’s zijn een goede keuze voor duurzaam rijden. In de praktijk is deze manier van rijden echter nog niet echt interessant. Nederland telt slechts drie waterstoftankstations en de aanschafprijs van een waterstofauto ligt gemiddeld zo’n 30.000 euro boven de prijs van een diesel of benzineauto. 

In de toekomst wordt de waterstofauto ongetwijfeld populairder en verbeteren de voorzieningen, maar tot die tijd is de waterstofauto alleen weggelegd voor échte liefhebbers die toevallig ook dicht bij één van de drie waterstoftankstations wonen of werken.

Laadpaal advies

De beste laadpaal voor uw auto