Subsidie Laadpalen Ondernemers kunnen gebruikmaken van fiscale voordelen

Bent u ondernemer? Dan kunt u bij de aanschaf van een elektrische auto en laadpaal gebruikmaken van een aantal fiscale voordelen. De regelingen zijn opgezet om de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren. Als u besluit te investeren in een elektrische auto en/of laadpaal bespaart u met deze regeling tot wel honderden euro’s.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Bij aanschaf van een laadpaal is de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) van toepassing. Met deze regeling kunt u zelf beslissen wanneer en hoe snel u de investering voor de laadpaal afschrijft. Zo kunt u ervoor kiezen de investering in het eerste jaar al tot 75% af te schrijven. Hiermee valt uw fiscale winst lager uit en betaalt u minder belasting.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Naast de VAMIL, kunt u ook profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Bij aanschaf van een laadpaal en/of elektrische auto, kunt u aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee kunt u tot 36% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. Bij de investeringskosten van een laadpaal, mag u ook de installatiekosten meenemen. De MIA-regeling is alleen van toepassing bij een investering van €2.500 of meer.

Heeft u als ondernemer al gebruikgemaakt van de Energie-investeringsaftrek (EIA) dan heeft geen recht meer op de MIA.

Voorwaarden

Om gebruik te maken van de VAMIL- en MIA-regelingen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet:
  • Het aangeschafte bedrijfsmiddel staat op de milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bekijk de milieulijst-2016
  • Kost uw laadpaal minder dan €2.500? Dan kunt u deze aanmelden in combinatie met uw elektrische auto.
  • Minimale investering van €2.500,-, installatie mag worden meegeteld.
  • De laadpaal mag niet op openbaar terrein staan.
  • De laadpaal en de auto zijn niet eerder gebruikt.
  • Het maximaal te melden bedrag is €50.000,- voor een volledig elektrische auto of €35.000,- voor een plug-in-hybride.
  • Aanmelden moet binnen drie maanden na aanschaf.
  • Elke laadpaal geldt als aparte investering. 

Aanmelden MIA/VAMIL

Om gebruik te maken van de MIA/VAMIL-regeling moet u uw laadpaal en/of elektrische auto aanmelden bij de RVO. Dit moet binnen drie maanden na aanschaf. Meer informatie over het aanmelden voor de MIA/VAMIL-regeling vindt u op de website van de RVO. mijn.rvo.nl/mia-en-vamil