Laadpaal plaatsen in uw gemeente Bekijk de mogelijkheden bij u in de buurt

Wilt u maximaal gemak en plezier van uw auto hebben dan is een goed laadstation eigenlijk onmisbaar. Onze laadpalen zijn gebruiksvriendelijk, efficiënt en zeer veilig. De laadpunten maken gebruik van een gestandaardiseerd oplaadsysteem. Elke elektrische of plug-in hybride auto is er gemakkelijk op aan te sluiten. Ook installatie kunt u met een gerust hart aan ENGIE overlaten. Met ons netwerk van installateurs en lokale ENGIE-vestigingen beschikken we over een zeer breed werkgebied. Wij zijn overal in Nederland inzetbaar, en zelfs daarbuiten. Onze monteurs wonen veelal in hun werkgebied en weten wat er in de regio speelt. Bovendien kunnen ze snel ter plaatse zijn in geval van storing. Bekijk direct wat we binnen uw regio kunnen betekenen!
Openbaar laden in uw gemeente?

Hoe gaat uw gemeente om met openbare oplaadpunten? Selecteer uw gemeente en bekijk het hier.

Provincie DrentheProvincie FlevolandProvincie FrieslandProvincie GelderlandProvincie GroningenProvincie LimburgProvincie Noord-BrabantProvincie Noord-HollandProvincie OverijsselProvincie UtrechtProvincie ZeelandProvincie Zuid-Holland

Eigen laadpaal vs. openbare laadpaal

Waarom uw eigen laadstation aanschaffen als u ook kunt laden bij openbare laadpalen bij u in de buurt? Wellicht staan er al oplaadpunten in de straat, wijk of bij uw werk. Veel elektrische rijders hebben daarentegen toch liever een eigen oplader.

De doorslaggevende factoren om toch te kiezen voor een eigen laadpunt zijn:
 • U kunt zelf de locatie kiezen;
 • De laadpaal is altijd beschikbaar voor uw auto;
 • De laadkosten zijn lager.

Laadpunt op eigen terrein plaatsen

Uw auto opladen kan al op veel publieke plekken in vrijwel elke gemeente. Maar gelukkig staat het u altijd vrij om zelf een laadpaal voor uw elektrische auto te kopen en deze door een lokale installateur te laten plaatsen op eigen terrein. Wanneer u een laadpaal neerzet op uw eigen terrein, bepaalt u zelf de locatie van de laadpaal. Alle kosten zijn voor uw eigen rekening en het laadpunt is uw eigendom. Zo weet u zeker dat er plek voor u is en hoeft u de auto ook niet steeds te verplaatsen. U bepaalt ook zelf wie er eventueel kan laden bij uw laadpunt, zoals mensen bij u uit de buurt of uw bezoek.

De kosten van het opladen met een eigen laadpunt

In veel gevallen is een eigen laadpaal thuis ook de voordeligste optie. U betaalt dan alleen het stroomtarief van rond de €0,23 per kWh. U weet dus waar u aan toe bent en op termijn kunt u uw eigen laadpaal terugverdienen. Hebt u zonnepanelen, dan kan u eigen opgewekte stroom gebruiken om de auto te laden. En voor gasten die bij uw laadstation opladen kunt u een ander tarief instellen dan voor uzelf.

Rijdt u de auto zakelijk, dan wilt u de laadkosten ook kunnen verrekenen met uw werkgever. De slimme laadstations van ENGIE kunnen alle laadkosten inzichtelijk maken en automatisch verrekenen met uw werkgever via een backoffice die alle laadsessies bijhoudt.

Wat is het verschil in kosten tussen openbaar en thuis laden?

Voor een benzine- of dieselauto zijn de brandstofkosten vrij eenvoudig uit te rekenen. Bij de kosten voor een elektrische auto ligt dit ingewikkelder. Dat komt omdat elke laadpaalexploitant verschillende prijzen kan hanteren. De kosten per kilometer variëren bij laden via publieke palen tussen de €0,07 en €0,10.

Thuis opladen is stukken voordeliger dan publiek laden. U betaalt het elektriciteitstarief direct aan uw energieleverancier. Op dit moment ligt de prijs per kWh op ongeveer €0,23. Gaan we uit van een elektrische auto met een verbruik van 17 kWh per 100 kilometer, dan komen we op een kilometerprijs van €0,04.

Hebt u thuis zonnepanelen, levert u ook nog een gedeelte van het stroomverbruik terug waardoor de thuis geladen kilometers bijna gratis worden. Ter vergelijking: een redelijk zuinige benzineauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt (1 op 16,7), kost bij een literprijs van €1,67 ongeveer €0,10 per kilometer.

Tip: kies voor een laadpunt met Dynamic Load Balancing

Het gebruik van een laadstation kan zorgen voor overbelasting van uw elektriciteitsaansluiting. Dynamic load balancing voorkomt dit. Dit zorgt ervoor dat het opladen van uw auto wordt aangepast naar het beschikbare vermogen. Staat uw wasmachine aan? Dan laadt de auto minder snel. In de praktijk staat het laadstation doorlopend in contact met een slimme module in de meterkast. Deze module monitort continu hoeveel vermogen er op dat moment beschikbaar is. Alle elektrische apparaten in huis hebben voorrang op het laadstation. De overige capaciteit is beschikbaar voor het opladen van de auto. Op die manier wordt er veilig en optimaal gebruik gemaakt van de stroomaansluiting en wordt overbelasting voorkomen.

Welk laadstation past bij uw auto?

Hoe kiest u het juiste laadstation voor uw elektrische auto? De eerste stap is bepalen welk vermogen u nodig hebt. U kunt kiezen voor laadpalen met verschillende laadvermogens, variërend van 3,7 kW tot 22 kW. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller uw auto doorgaans oplaadt mits de auto dit vermogen aankan. Wanneer uw laadpunt minder kan leveren, duurt het simpelweg langer voordat de accu vol is. Aan de andere kant kan het laadpunt nooit meer vermogen leveren dan de boordlader van de auto aan kan. Daarom is het belangrijk dat deze vermogens goed op elkaar afgestemd worden.

Welke laadpaal past bij uw auto?

Installatie van een laadstation aan huis of op het werk

De installateurs van ENGIE installeren en laadpalen voor elektrische auto's zowel thuis als op het werk. Voor bedrijven installeren wij ook grotere netwerken van laadstations. Voordat de laadpaal wordt geplaatst bekijken we uw situatie. Welke elektrische auto heeft u en waar parkeert u? Vervolgens bepalen we samen met u de beste locatie van het laadpunt. Om het laadstation te plaatsen komt een gecertificeerde installateur uit uw regio langs die de laadpaal bij uw woning of bedrijf gaat installeren en het laadpunt aansluit op uw meterkast.

Op de dag van installatie zijn drie zaken belangrijk:
 1. Zorg ervoor dat u op de dag van installatie ter plaatse aanwezig bent;
 2. Maak ruimtes waar geboord of gegraven moet worden vrij;
 3. Zorg ervoor dat de meterkast toegankelijk is.

Wanneer de installateur de laadpaal heeft geïnstalleerd, zal de laadpaal ingesteld moeten worden. Wanneer de oplader is geplaatst en verbonden is, zal de werking van de laadpaal samen met u gecontroleerd worden. Onze monteur ter plaatse gaat pas weg als alles naar behoren werkt. Vanaf nu kunt u onbezorgd uw (hybride) elektrische auto thuis opladen.

Laadpunt op openbaar terrein? Vraag uw gemeente!

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op eigen terrein te parkeren. Wanneer u een laadpaal wilt laten plaatsen op openbaar terrein, dan moet dit via de gemeente. Uw gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. ENGIE kan u in dit geval niet van dienst zijn. Vraag daarom bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Uw gemeente zal in elk geval bekijken of er al een laadpaal bij u in de buurt staat. En of er parkeerplek aanwezig is waarop een oplaadpunt geplaatst kan worden. Wanneer er een definitief akkoord is vanuit de gemeente over de locatie van de laadpaal, wordt de laadpaal geplaatst door de gemeente. Het laadpunt wordt dan in de openbare ruimte geplaatst. Of uw gemeente daar (al dan niet eenvoudig) toestemming voor verleent, hangt af van de geldende beleidsregels binnen de gemeente.

Van aanvraag tot installatie

Vanwege alle belangen in de openbare ruimte is een openbaar oplaadpunt niet in een week gerealiseerd. De meeste laadpalen worden tussen de 4 en de 6 maanden na een besluit geplaatst. Heeft uw gemeente al openbare laadpalen dan gaat het vaak sneller. Hoe werkt dan het proces:

 1. U dient een aanvraag in bij uw gemeente;
 2. Uw aanvraag wordt beoordeeld door uw gemeente;
 3. De gemeente zoekt naar een optimale locatie;
 4. De gemeente neemt het besluit de laadpaal te plaatsen;
 5. De laadpaal wordt geplaatst en u wordt hierover geïnformeerd;
 6. U kunt gebruikmaken van de openbare laadpaal.

Wanneer u het verzoek toegewezen krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een openbare parkeerplaats, neemt de gemeente feitelijk een verkeersbesluit. Dat betekent automatisch dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats wordt geplaatst. Dit bord geeft aan dat de plek alleen is bestemd voor het opladen van elektrische auto’s. Het is niet mogelijk om de parkeerplek op kenteken aan te vragen: iedereen met een elektrisch voertuig mag de parkeerplaats gebruiken om op te laden.